Het nieuwe seizoen is begonnen!

Door Mohammed Aknin - Gepubliceerd op : Zondag 30 Augustus 2009 00:52
Salaam Aleikoem, beste bezoekers van Atlas-lions.nl. Ik hoop dat jullie allen een goede vakantie hebben gehad en dat jullie klaar zijn voor het nieuwe seizoen! Ik zelf ben in Nederland gebleven en ben helemaal klaar voor het nieuwe voetbalseizoen en kijk er naar uit wat de Marokkaanse spelers er het komende seizoen ervan gaan maken. Wordt het opnieuw een goed jaar voor de spelers, maar een slecht jaar voor het Marokkaanse elftal?

Voor de Marokkanen wordt het komende seizoen zeer belangrijk. Het wordt het seizoen waarin duidelijk zal worden of Marokko naar het WK in Zuid-Afrika gaat en of het Marokkaanse elftal de twee afgelopen slechte Afrika Cups zal doen vergeten in Angola. Ook voor de Marokkaanse spelers zal het een interessant seizoen worden.

Spelers als Ismail Aissati en Adel Taarabt moeten van hun naam af als eeuwige talent en zullen dit seizoen moeten doorbreken. Vooral naar Aissati kijk ik enorm uit en ik ben dan ook teleurgesteld in de seizoensstart die hij momenteel meemaakt bij Ajax. Met een coach als Martin Jol, die bij zijn tijd bij de Spurs de Marokkaanse talenten Kaboul en Taarabt binnenhaalde, dacht ik dat het wel goed zou komen met Aissati. Maar zoals de 21-jarige Marokkaan aangeeft is hij het slachtoffer van het nieuwe systeem van Ajax en is het afwachten of Aissati dit seizoen doorbreekt. Gelukkig heeft hij genoeg steun van prominenten in Nederland zoals Willem van Hanegem die in zijn columns voor AD/Sportwereld aangeeft dat Ajax zonder Aissati een middenveld is zonder creativiteit waarvoor je niet naar het stadion komt. Ik kan hem moeilijk ongelijk geven.

Wie ook zal moeten doorbreken is Adel Taarabt. De aanvallende middenvelder is de hoop voor de toekomst van het Marokkaanse elftal en zal het komende seizoen opnieuw te bewonderen zijn in de Championship te Engeland. Ondanks dat het een club is uit de tweede divisie is het voetbal daar behoorlijk hoog qua niveau en is het vooral van belang dat Taarabt bij QPR uit zijn techniek een hoog rendement haalt om zo het volgende seizoen te spelen in de hoogste divisie.

In het komende seizoen kijk ik ook uit naar de beste spelers van België en Nederland: Mbark Boussoufa en Mounir El Hamdaoui. Ze zijn nu al erg goed op dreef in de competitie met goals en assists. Kunnen zij het opbrengen om een nog beter seizoen te draaien en zullen zij vooral in Europa hun stempel drukken? Overigens gaat het buiten het veld niet goed met El Hamdaoui. Dat hij twee keer in korte tijd in aanvaring komt met spelers en technische staf is geen goed teken, ook al wordt het door de media het uitvergroot. Zou de gemiste penalty van Mounir tegen Togo hem nog steeds bezighouden? Bij Voetbal International werd aangegeven dat El Hamdaoui vooral niet in zijn lekkere vel zit als hij wordt geraakt op zijn gevoelige knie. De knie is erg gevoelig na zijn zware blessure bij Willem II dat hem negen maanden aan de kant liet. Wat me wel stoort is dat velen vooral vinden dat hij zinspeelt op een vertrek. Ik weet niet waar ze die conclusie vandaan halen, want El Hamdaoui heeft allang aangegeven dat hij met AZ de Champions League in wil. Als Mounir daadwerkelijk weg wil bij AZ had hij een vertrek ongetwijfeld op een andere manier geforceerd.

Ik ben benieuwd naar de transfers die er nog plaats kunnen vinden. Met een kleine twee weken is het nog afwachten op de Marokkaanse transfer van het jaar. Marouane Chamakh schreeuwt de hele zomer voor een vertrek naar Engeland, maar toch lijkt het erop dat hij nog een jaar moet wachten op zijn droomtransfer. Ik denk dat het eerlijk gezegd ook beter is voor Chamakh om nog een seizoen te blijven bij Bordeaux. Hij moet zich nu nog meer gaan bewijzen en bijvoorbeeld net als een ‘echte’ spits ook twintig goals maken per seizoen. Daar is hij overigens al goed mee op weg met drie uit twee. Met Bordeaux zal hij opnieuw strijden voor het kampioensschap en is hij te bewonderen in de Champions League, dus als hij zich daadwerkelijk klaar voelt voor Engeland kan hij het opnieuw laten zien in Frankrijk. Het is nog te hopen dat Arsenal volgende zomer nog steeds interesse heeft in de aanvaller.

Van de Marokkaanse spelers naar het Marokkaanse elftal. Net als velen van jullie werd ik verrast door de keuze van de FRMF om Hassan Moumen aan te stellen als interim-bondscoach. De Marokkaan was een totale onbekende voor mij waardoor ik op ‘onderzoek’ uit ging om meer informatie te putten uit Moumen en zijn technische staf. Zijn assistent Naciri schijnt een bekende te zijn en vertrouwenspersoon te zijn bij de FRMF en de spelers, zo viel te lezen in de special die wij van Atlas-lions maakte. Ik weet nu nog steeds niet wat ik van de vier trainers moet vinden, maar toch merk ik al het eerste grote verschil tussen de Franse coaches Lemerre/Michel en de Marokkaan Moumen. Bij de oefeninterland van Marokko tegen Congo (1-1) zag je een gedreven coach die een overwinning wilde bezorgen voor zijn vaderland. Hij en zijn staf schreeuwde langs de lijn en stonden soms op z’n Marokkaans met een boze blik en wegwerpgebaren te coachen. Misschien zal het hem daarom helpen betere resultaten te behalen dan zijn voorganger. Hij zal tot aan de laatste seconde alles geven om Marokko naar het WK en de Afrika Cup te leiden.

In september zal er dan een beslissing moeten vallen en dat in de heilige maand Ramadan. Moumen en de FRMF gaven bij de persconferentie aan dat Moumen gekozen is om de sfeer binnen het elftal te verbeteren. Wil je daarmee beginnen zal je toch echt Youssef Safri uit de selectie moeten gooien. Zijn blik die hij toonde bij zijn Wissel tegen Congo sprak boekdelen. Ik hoop dat de selectie juist optimaal kan profiteren met de maand Ramadan en dat ze geholpen worden door Allah om de maand goed en vastend door te breken. We hebben vorig seizoen gezien wat het bij El Hamdaoui heeft opgeleverd, namelijk in de maand Ramadan wist de aanvaller door te breken en begon hij aan zijn serie goals en goede spel.

Wat ik van de wedstrijd vond tegen Congo is moeilijk om oordeel te vellen. Achterin speelde Marokko eigenlijk met vier centrale verdedigers, waardoor je nauwelijks vanaf de zijkanten kon aanvallen. Lemyarghi blijft nog steeds een gevaarlijk geval als keeper. Spelers als Benatia, El Ahmadi en Kharja zette hun goede spel van de afgelopen interlands voort. De terugkeer van Hicham Aboucherouane en Jaouad Zairi zijn mij positief opgevallen en ik vind dat we ons niet te veel moeten hechten aan deze wedstrijd. In Togo zal Marokko er moeten staan en moet er tot aan de laatste seconde gevochten worden voor de alle, alle allerlaatste kans. Laat het seizoen maar beginnen!