Een wijze les uit het verleden

Door Badr Aarab - Gepubliceerd op : Vrijdag 03 Februari 2012 20:34
Bijna vijf jaar geleden begonnen twee broers uit Roosendaal een website uit liefde voor alles wat met Marokkaanse voetballers te maken heeft. Sindsdien is de website uitgegroeid tot een bekende en betrouwbare bron voor verschillende bezoekers en andere websites. De crew van de site telt nu twaalf vrijwilligers die allen de liefde, die ik in de eerste zin noemde, delen. En af en toe, als de nationale selectie het weer eens laat afweten, wanneer zij het moeten laten zien, dan ziet voor de groep vrijwilligers de stekker van de online-pagina er heel verleidelijk uit. Je kent het vast nog van toen je klein was. Dat je moeder tegen je zei dat je ergens niet aan mocht zitten, maar dat je vingers toch langs het voorwerp gleden dat verboden voor je was. De kamer waar je in zat leek dan helemaal leeg, alleen datgene wat je niet mocht aanraken lag nog in je vizier. En terwijl je met één oog je moeder in de gaten hield, bewogen je vingers langzaam naar het stopcontact.

De Marokkanen in Marokko willen ook aan een stekker trekken na de slechte prestaties tijdens de Afrika Cup van 2012. Het draad waar zij aan willen trekken is van zijden en daar hangt de baan van Eric Gerets aan. Verschillende kranten, websites en mensen in de voetballerij deden hun beklag over de keuzes van Eric Gerets, inclusief oud-bondscoach Badou Zaki. En ook het volk lijkt weer te schreeuwen om een ‘Marokkaanse’ bondscoach, die het niet voor het geld zou doen. Beste mensen, als wij Marokkanen minder om geld zouden geven, dan zou de bevolking in Marokko er een stuk beter uit zien en zou er minder corruptie te vinden zijn. Waar wij het lef vandaan halen om een trainer met een andere afkomst uit te durven maken voor geldwolf, ontgaat mij volkomen. Daarnaast vragen veel Marokkanen om spelers uit de Botola, want die zouden het wel even klaren op de Afrika Cup. Als ik een omhaal op het middenveld wil zien dan ga ik wel op zondag bij ’FC de Bierbuiken’ kijken in de 5e klasse. Het zou me niets verbazen als de mensen die om deze spelers vragen de Botola Pro vergelijken met de Spaanse Primera Division.

Wat ik me afvraag is waar deze mensen waren toen Marokko in een diep dal zat en er een handjevol toeschouwers naar de stadions in Fes en Casablanca kwamen, als de ‘Atlasleeuwen weer eens moesten aantreden voor een zware wedstrijd. Ook toen was Zaki er als één van de eersten bij om aan de stoelpoten van de toenmalige bondscoach te zagen. Als je echt het beste wilt voor het Marokkaanse elftal, dan steun je ze in moeilijke tijden. Een man die zich zelf kandidaat stelt als het slecht gaat, denkt naar mijn mening alleen aan zichzelf. Wacht in ieder geval tot de positie van bondscoach open komt te staan.

Jullie zullen wel hebben gemerkt dat ik een voorstander ben voor het aanblijven van Eric Gerets. Ik denk dat we wel kunnen stellen dat het ontslaan van een trainer na een slecht toernooi of reeks slechte resultaten, niet het gewenste effect als gevolg heeft. Dit is onze vijfde trainer in vier jaar tijd. Waarvan twee interim-trainers waren. Naast het feit dat het veel geld kost, moet je weer helemaal opnieuw beginnen met een andere trainer die er gelijk moet staan. En als hij er niet staat, dan zal ook hij eruit worden gegooid. En dat is het hele probleem. Onder druk van het volk stelde de bond steeds nieuwe bondscoaches aan. Iets wat Ali Fassi Fihri hopelijk niet gaat doen, want de beste man heeft bij tot nu toe een goede indruk achter gelaten.

Het ligt niet aan die trainers, het ligt aan het feit dat er te weinig tijd wordt gegeven en het Marokkaanse volk bij voorbaat al geen geloof heeft in de buitenlandse trainer. Dan begin je al niet prettig aan je baan. Als we kijken naar een Nederlands elftal, dan zien we dat daar twee trainers actief waren in acht jaar tijd. En bij het aanstellen van een nieuwe coach wordt niet de complete selectie overhoop gehaald. Men zal dan snel roepen dat het Nederlands elftal goede prestaties behaald in vergelijking met Marokko. Maar je kunt ons ook vergelijken met België. Daar gaat het ook niet goed, maar er wordt niet om de haverklap een nieuwe coach aangewezen.

Naar mijn mening is Gerets de goede weg ingeslagen met zijn selectiebeleid. En mocht hij ontslagen worden, wat ik ten zeerste afraad, dan hoop ik dat zijn opvolger met deze selectie gaat werken. Natuurlijk zou er hier en daar een wijziging plaats kunnen vinden, maar een totale metamorfose a la Kelly van Big Brother zou een verkeerde zet zijn en zeker voor een vrije val gaan zorgen op de FIFA-ranglijst. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben nog steeds niet hersteld van de schaafwonden van de laatste vrije val.

Natuurlijk keur ik bepaalde keuzes van de oefenmeester ook af. Maar ik ben er niet vanuit gegaan dat Gerets foutloos de Leeuwen van de Atlas weer naar de subtop van de wereld zou leiden. Hij heeft zich vergist in de Afrika Cup door de situatie en tegenstanders te onderschatten. Spelers als Mbark Boussoufa,Younes Belhanda, Youssef el Arabi en Ahmed Kantari zitten alweer een tijd bij de Marokkaanse selectie maar speelden nog niet eerder een Afrika Cup. Zelfs een zekerheid als Mehdi Benatia was tijdens zijn debuut op het toernooi niet op zijn best.

De tijd dat Marokko met 6-0 won van ‘spillebenen’, die nauwelijks te zien waren in hun shirt, is voorbij. Afrika heeft zich op het gebied van fysieke gesteldheid ontwikkeld en Marokko heeft daar niet goed op geanticipeerd. Zelfs een enorm arm land als Tanzania heeft tegenwoordig een mooi stadion en hun selectie kan zich daardoor goed voorbereiden. Het zijn sterke en gezonde jongemannen die tegenwoordig strijd kunnen bieden. Tijdens het tijdperk van Mustapha Hadji en Salahedinne Bassir was Marokko verder dan de meeste Afrikaanse landen, en dat verschil is er nu niet meer. Landen geven het geld eerder uit aan infrastructuur voor voetbal, dan het tegengaan van hongersnood. En of dat nou goed is of niet, het heeft de vruchten afgeworpen en ik hoop dat de spelers van Marokko en Eric Gerets weten waar ze de volgende keer bestand tegen moeten zijn.

En wij? Laten wij gewoon de les volgen die onze moeders ons wilde meegeven: Blijf in Godsnaam van die stekker af.