De Wijchense dorpsgek

Door Badr Aarab - Gepubliceerd op : Dinsdag 10 April 2012 15:14
Johan Derksen liet meer dan eens weten niet op één lijn te zitten met de Partij voor de Vrijheid. Af en toe komt de hoofdredacteur van de VI met opmerkingen en dan denk ik: ‘Gozer, met je uitlatingen kun je niet dichterbij de PVV staan als nu’.

Het is frappant te noemen dat de journalist in het ene programma klaagt over de hersenspoeling die hij in zijn jeugd op een christelijke school te verwerken kreeg, maar ondertussen ook het ‘Tokkie’-achtige Nederland twee keer per week probeert te hersenspoelen met zijn doorgedrukte mening. Als ik de dag na een uitzending de voetbalforums langs ga, dan lijkt het alsof er vijftig klonen van Derksen zijn aangemeld. Iedereen praat de redacteur na, in het bijzonder als het gaat om onze multiculturele samenleving die ook in de Eredivisie te zien is. Daar zal ik later in de column over verder gaan.

De Bijbel werd ooit door Derksen een gedateerd sprookjesboek genoemd. Een sprookjesboek waarvan hij niet snapt dat er nog steeds miljoenen mensen zijn die zich daardoor laten leiden, want het is “gedateerde onzin”. Let wel mensen! Hij respecteert het wel, zegt hijzelf. Kun je het nog volgen beste lezer? Nee hé, en dat is precies de manier waarop Johan Derksen met al zijn meningen te werk gaat. Op een manier waar Marco van Basten hem eens zuiver op heeft gewezen: als een draaikont.

Iedereen mag volgens Johan Derksen doen wat hij wil. Maar hij vindt wel dat hij zelf ook recht heeft op een mening. Wat opmerkelijk te noemen is, is dat zijn meningen altijd over een ander gaan en maar zelden over zichzelf. Maar oh wee als iemand als Wilfred Genee een mening heeft over het reclamespotje van Johan Derksen bij de Nederlandse Energie Maatschappij. Ik had hem trouwens geloofwaardiger geacht als hij dat voor de NUON had gedaan, want die zijn net zo onbetrouwbaar als hij. Maar dan zijn de rapen gaar als je daar een mening over hebt en dan wordt Derksen nog roder dan onze geliefde Marokkaanse vlag. Leuk ezelsbruggetje naar de uitzending van VI op maandag 9 april.

Onze Marokkaanse Zakaria Labyad. Marokkaans.. Ja, want nu Labyad niet naar de pijpen danst van een groot deel van autochtoon Nederland, is hij een Marokkaan. Het is ineens niet meer de Nederlandse jongen die “Marokko alleen kent van vakantie”, maar hij is gewoon Marokkaans. “Hij kent Marokko alleen van vakantie”, is een leuke reden waar veel mensen mee komen als er weer eens een Marokkaans talent op is gestaan die voor de keuze Marokko of Nederland komt te staan.

Maar de uitzending van 9 april. Ik ben normaliter geen fan van Emile Schelvis, omdat hij regelmatig de fout in gaat als het over Marokko gaat. Voor de autochtone kijker is dat niet zo erg, want die weet niet wat er bij het Marokkaanse elftal gebeurd. Maar voor een kijker als ons is het te controleren, omdat we zo dicht bij de Atlasleeuwen staan. Toch sloeg hij de spijker op de kop en zei hij iets wat mij al opviel aan het begin van de hele affaire rondom Labyad. PSV had de Marokkaan namelijk al langer kunnen vastleggen.

In oktober moest Labyad nog vier wedstrijden spelen om zijn contract automatisch verlengd te zien worden. Het was aftellen geblazen en iedereen keek met spanning toe of het de kleine technicus ging lukken. Had PSV nu een poot willen hebben om op te staan dan hadden ze toen al het vertrouwen in hem moeten uitspreken. De beste jongen lijkt nu slim af te wachten en gelijk valt half Nederland over hem heen. Hij zou ondankbaar zijn en volgens Derksen is ook de vader van de middenvelder, (tevens de zaakwaarnemer van Labyad), een onbeleefde of egoïstische man.

Derksen laat in de uitzending weten dat Labyad de morele verplichting heeft om een paar jaar bij te tekenen en dan pas te vertrekken. Als dat zo is dan had PSV in mijn ogen de morele verplichting hem niet te laten zwoegen die laatste vier wedstrijden vanaf oktober. Maar nee, volgens Derksen ligt het aan zijn Marokkaanse afkomst dat het nu mis gaat lopen. Wat dat er in hemelsnaam mee te maken heeft mag Joost weten. Een Bas Dost wilde in het verleden ook weg bij Heerenveen, terwijl hij nog weinig had betekent voor de Friese club. Nee, maar dat kon Johan Derksen wel begrijpen en er was niets Nederlands aan die jongen wat slecht genoemd kon worden. Had de beste jongen een favoriete Marokkaans restaurant gekend waar hij wekelijks kwam, dan zou het waarschijnlijk aan die eigenaar hebben gelegen dat Dost destijds weg wilde.

Wat ook noemenswaardig is, is dat Derksen vaak in zijn programma heeft aangegeven dat spelers gewoon voor Marokko moeten kiezen als ze dat willen en dat jij je daar niet mee moet bemoeien. Eén van de stellingen waar ik het mee eens was met hem. Maar nu het ineens om een groeibriljantje als Labyad gaat, komt de draaikonterij van Derksen weer ter sprake. “Die jongens hebben geen morele gevoelens. Ze groeien op in Nederland, genieten hier onderwijs en profiteren van ons sociale stelsel. Ze worden in de watten gelegd en voelen zich plotseling Marokkaans als puntje bij paaltje komt.” What the hell? Sinds wanneer zijn wij door Johan Derksen geadopteerd als goed doel via giro 555? Een paar maanden geleden zei de beste man nog dat we het moeten respecteren… Oh wacht even.. Nu snap ik het.. Het is natuurlijk dezelfde respect die hij heeft voor de mensen die in de Bijbel geloven.

“Ze profiteren van alles wat Nederland ze te bieden heeft.” Mogen ze? Ze hebben net zoveel recht als Derksen om ervan te profiteren. Ze betalen belasting, waarschijnlijk meer dan Derksen en Geert Wilders bij elkaar, en overtreden geen wet. Maar zoals zo vaak roept Derksen dingen als ‘snotaap’ wanneer hij onzin uitslaat en daar tactisch op wordt gewezen door de rest aan tafel. Met dat soort opmerkingen blijft hij choqueren en populair. En ik hoop dat het een kwestie van tijd is totdat iedereen dat door heeft.

Het lijkt erop dat spelers dat al wel doorhebben. Er zitten geen spelers meer aan tafel, en zeker niet een speler waar hij wat over te zeggen heeft in negatieve zin. Want die zou hem dan gelijk van repliek kunnen voorzien, en dan zou de geloofwaardigheid van Derksen helemaal verdwijnen. Ook bij de Tokkies en de New Kids-types die het nog niet doorhebben dat hij zelf een sprookjesverteller is met gedateerde onzin.

Ik begon mijn column met het ter sprake brengen van de PVV. Eigenlijk is het gewoon een hele foute vergelijking. Wilders gelooft immers wat hij zegt, iets wat je van Derksen niet kan zeggen. Want voor hem is het maar net hoe de wind die dag staat. Natte vinger in de lucht en we zien wel waar het vandaan komt.