Doodlopende weg

Door Samir Moussaten - Gepubliceerd op : Vrijdag 22 Maart 2013 09:46
Panthera leo leo…………het was zo mooi. Misschien wel te mooi om waar te zijn. De Afrika Cup in het vooruitzicht en een inconsequent verleden in het achterhoofd. Het had zo mooi kunnen zijn, maar het werd best wel een blamage. Marokko slaagde er op de afgelopen Afrika Cup weer niet in om de poulefase te overleven. En dat terwijl we zo’n verslavend deuntje hadden om onze atlasleeuwen swingend op te kunnen aanmoedigen. Over de reeks wedstrijden wil ik het niet echt hebben. In mijn hoofd heeft het toernooi bestaan uit de foute pass van El Ahmadi, de schlemielige invalbeurten van Younes Belhanda en de missers van El Arabi en Chafni. Dan vergeet ik nog bijna een hele foute vertolking van ‘Das Fantoom’ van Mounir El Hamdaoui en de ondermaatse prestaties van Nordin Amrabat. Om het feestje af te maken hadden we in de hoofdrol, het tactisch vernuft van Rachid Taoussi. Leuk is anders, maar ook dit hoofdstuk hebben we kunnen afsluiten.

Belangrijker op dit moment zal de manier zijn waarop het Marokkaanse elftal zich zal herpakken. Ik denk persoonlijk dat we een belangrijk blik hebben kunnen werpen op de visie van bondscoach Rachid Taoussi. Onlangs is de lijst met spelers bekendgemaakt die zijn opgeroepen voor het WK- kwalificatieduel tegen Tanzania. Op het eerste gezicht kunnen we goed zien dat Taoussi het gehad heeft met de spelers die actief zijn in Europa. Taoussi heeft, afgaande op die lijst, besloten om zich te concentreren op spelers uit de binnenlandse competitie. En dat is het impulsieve van deze trainer. Deze impulsieve handelswijze hebben we ook al tijdens de afgelopen Afrika Cup kunnen zien. Als je één verkeerde pass geeft zit je de volgende keer op de bank. Als je een gele kaart teveel pakt word je de volgende keer niet meer opgeroepen. Begrijp me niet verkeerd, we hebben veel talent in Marokko. Spelers als Abourrezouk, Hamdallah, Hafidi, El Khaliqui en in mindere mate Bemmamar kunnen zeker van toegevoegde waarde zijn. Talentvolle spelers die het Marokkaanse elftal iets extra’s kunnen geven. Vooral bij gebrek aan beter. En ik moet toegeven dat er op dit moment een duidelijk gebrek aan beter is.

Het voetbal in Marokko ontwikkelt zich en dat is alleen maar positief. Veel interessante spelers die actief zijn in Europa zitten op dit moment veelvuldig op de bank bij hun clubs. Ze missen wedstrijdritme en hebben op dit moment dan ook niets te zoeken bij het Marokkaanse elftal. Het probleem is dat Taoussi volgens mij ietwat overdrijft. Als je op de lange duur wilt blijven presteren heb je spelers nodig die op hoog niveau voetballen. En dan kom je al gauw uit bij de Europese competities. Spelers als Anouar Kali en Zakaria Labyad zouden dan ook niet misstaan in het Marokkaanse elftal. Ook Taarabt en Belhanda zouden niet zomaar aan de kant moeten worden geschoven. Dit zijn namelijk spelers die, behoudens een blessure of schorsing, wekelijks op hoog niveau spelen. Spelers die de elementaire zaken in het topvoetbal beter beheersen dan de gemiddelde speler in de Botola. Dan heb ik het over zaken als de passing en het tactisch vermogen. Velen zullen dan zeggen dat je in Afrika meer hebt aan de strijdvaardigheid en de vechtersmentaliteit van spelers uit de binnenlandse competitie. En daar zit ook wel wat in. We hebben al tal van wedstrijden gezien waarin totaal geen passie en inzet te zien was.

Het enige voordeel dat deze lijst heeft is het feit dat de spelers makkelijker met elkaar kunnen communiceren op het veld. Daarnaast kun je misschien zeggen dat deze spelers hongeriger zijn. Het nadeel is dat je toch aan kwaliteit inlevert. Verder is het goed mogelijk dat Taoussi hiermee een breuk forceert met verschillende spelers die nog jarenlang wat zouden kunnen betekenen voor het Marokkaanse elftal. De wispelturigheid en gebrek aan transparantie van Rachid Taoussi zou weleens kunnen zorgen voor een achteruitgang in een niveau dat al niet zo hoogstaand was.Verandering was zeker gewenst, maar teveel verandering heeft er mogelijk toe geleidt dat Taoussi er voor heeft gekozen om een doodlopende weg in te lopen. Voor Taoussi is het nu te laat om gas terug te nemen. We zullen moeten hopen op een positief resultaat tegen Tanzania om Marokko uiteindelijk weer op de juiste rails te kunnen krijgen.