De rekenmachine

Door Ahmed Boukha - Gepubliceerd op : Zaterdag 30 Maart 2013 20:44
Als die van die wint en wij winnen van die….. Wij Marokkanen kunnen zo aan de slag als verhalenschrijvers. Al heb je nooit op school gezeten, je kunt als de beste met een rekenmachine overweg. Het Marokkaans elftal heeft er de afgelopen periode ervoor gezorgd dat wij pro zijn geworden in het bedenken van scenario’s en het tellen van punten als het gaat om kwalificatie voor welk toernooi dan ook. Zijn we zo diep gezonken dat we constant afhankelijk zijn van resultaten van andere landen in onze poule?

Voor het WK van 2002 en 2006 heeft de nationale ploeg van Marokko tot de laatste dag kwalificatie in eigen hand gehad. En tijdens de laatste wedstrijd hebben ze de droom van menig Marokkaans voetbalfan omgetoverd tot een nachtmerrie. Om eerlijk te zijn hoopte ik bij uitschakeling op een nachtmerrie, want ik hecht nog altijd meer waarde aan een enge droom dan aan een slapeloze nacht.

Drie wedstrijden voor het einde van de WK kwalificatie en twee maanden na de Afrika Cup 2013 komen de kladblokken en rekenmachines van de Marokkaanse supporters weer tevoorschijn. Stop deze zo snel mogelijk weer terug! We zien weer een WK aan ons neus voorbij gaan en we moeten accepteren dat we er in Brazilië niet bij zullen zijn. We hielden Ivoorkust vanaf het begin in de gaten ervan uitgaande dat het alleen tussen ons twee zou gaan. De realiteit liet ons zien dat alle tegenstanders het in zich hebben om van Marokko te winnen. Gambia heeft maar één punt binnen weten te slepen en ik hoef jullie niet te verklappen tegen welk land dat punt behaald is.

Tegen Tanzania vielen mij twee dingen op. Iets wat veelbelovend was, maar tevens iets waar ik me gedurende de wedstrijd aan begon te irriteren. Ik heb het over het spel van Hamza Abourazzouk. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een spits heb gezien bij Marokko die zich zo vaak vrij wist te spelen en zoveel kansen wist te creëren in een wedstrijd. Maar ik kan me ook geen spits herinneren die zoveel kansen om zeep wist te helpen. Abourazzouk is een spits die zich geweldig vrij kan spelen en exact weet wanneer en waar hij moet staan. Maar in de afwerking was de spits van Raja Casablanca ongelukkig. Om eerlijk te zijn kan je dit niet alleen afschuiven op pech, maar ook op gebrek aan kwaliteit. Als je zelf zoveel kansen creëert maar niet scoort, dan komt de eeuwenoude voetbalwet van toepassing. In de eerste minuut van de tweede helft scoorde Tanzania de openingstreffer. Met zijn eerste balcontact, liet invaller Thomas Ulimwengu zien hoe het wel moest.

In 2004 hebben we met een finaleplek op de Afrika Cup voor het laatst iets betekend in Afrika. Sindsdien hebben we ons niet meer weten te plaatsen voor een WK en zijn we op een Afrika Cup niet verder gekomen dan de groepsfase. In Marokko riepen ze al gauw dat de Europeanen de ondergang van Marokko hebben ingeleid en dat de Botola spelers de kans moesten krijgen in het nationale team. Met de prestaties van de afgelopen Afrika Cup in het achterhoofd, was ik het in grote lijnen eens met die stelling. Helaas heeft ook deze nieuwe aanpak van Rachid Taoussi geen vruchten afgeworpen. Maar als Abourazzouk zijn kansen wist te benutten, dan was het WK nog in zicht, was Zaki de stoelpoten van zijn collega niet aan het afzagen en was ik met een hele andere column bezig. In eerste instantie waren we door de gelijkmaker van Abourazzouk tegen Ivoorkust nog in de race voor het WK, maar uiteindelijk bleek zijn goal niet meer te zijn dan uitstel van executie.

De feiten liegen er niet om. Sinds we een overvloed hebben aan Europese spelers in de nationale selectie, presteren we nauwelijks. Begrijp me niet verkeerd dames en heren; ik beweer nergens dat spelers uit de Botola meer kwaliteit hebben dan Europese spelers. Maar op één of andere manier weet geen enkele bondscoach raad met een stel kwalitatieve en talentvolle voetballers. Voetballers die wel wekelijks bij hun club een voldoende halen, wel een vrije trap weten om te zetten in een doelpunt en wel normaal een corner weten te nemen. Waar dit aan ligt? Dit gaat helaas mijn boekje te buiten en ik heb er geen verklaring voor. Ik weet met zekerheid te zeggen dat ze bij de Marokkaanse voetbalbond ook in het duister tasten. Als ze wisten waar het aan lag, dan hadden ze het nieuwe ‘Botola’ beleid van Rachid Taoussi niet gesteund.

Zelf heb ik het geluk dat ik me nog twee WK’s met Marokko kan herinneren. Dit is helaas niet voor iedere supporter van Marokko weggelegd. Alleen de gedachte dat een jeugdige supporter zijn helden nog niet op een WK heeft zien spelen, zou voor een speler van het Marokkaans elftal genoeg motivatie moeten bieden om het WK te halen. In tegenstelling tot WK kwalificatie, zorgt het Marokkaans elftal ervoor dat we de rekenmachine weer uit de kast mogen halen. In dit geval om te tellen over hoeveel dagen het WK 2018 in Rusland begint.