Tijd voor Taoussi

Door Ahmed Boukha - Gepubliceerd op : Dinsdag 16 Juli 2013 19:01
Het geluid van kletsende regendruppels werd overtroffen. Pats! Daar knalde de ‘bal’ tegen de deur van onze woonkamer. Zwetend probeerde ik weer in balbezit te komen en de voorsprong te behouden en kwam ik mijn broertje via de seddari voorbij. Nog een mooie beweging en de ‘bal’ ging via de tafelpoot erin. Doelpunt! Ik scandeerde keihard de naam van Mustapha Hadji. En precies op dat moment kwam de heer des huizes boos de woonkamer binnen en werd de driedubbel opgerolde sok in beslag genomen. Op dat moment besefte ik me als 10-jarige knul dat er niks meer viel te doen op een regenachtige zondag. De spanning was er toen je stiekem met een sok aan het voetballen was in de woonkamer, maar uiteindelijk heeft je vader daar een einde aan gemaakt. It’s over. Een soortgelijk gevoel kreeg ik toen Ivoorkust van Tanzania won en de WK2014 uitschakeling van Marokko een feit werd…

In de media wordt al druk gespeculeerd over de mogelijke vervanging van Rachid Taoussi. Journalisten en supporters verwachten dat de bondscoach van Marokko na de laatste WK kwalificatiewedstrijd tegen Ivoorkust ontslagen zal worden. Voor de mensen die het niet begrijpen, zal ik het even kort samenvatten: Een trainer wordt door de journalisten en supporters de grond in geboord. Als voetbalbond ontsla je die trainer en stel je een nieuwe trainer aan. Deze onthaal je vervolgens als een held. Na een periode van een jaar of twee behaalt hij niet het gewenste resultaat. Dezelfde journalisten en fans schreeuwen moord en brand en de recent aangestelde trainer wordt ontslagen. Een bekend fenomeen. De afgelopen vijf jaar is exact hetzelfde gebeurd bij Eric Gerets, Roger Lemerre en bij Henri Michel…

Tussen 2008 en 2013 heeft het Marokkaans elftal onder 5 trainers geopereerd. Henri Michel, Roger Lemerre, Hassan Moumen (interim-trainer), Eric Gerets en de huidige trainer Rachid Taoussi. In ruim vijf jaar tijd heeft Marokko vijf trainers gehad. Gemiddeld is dit dus één trainer per jaar. Elke trainer heeft zijn eigen voetbalvisie en heeft spelers in gedachten die deze het beste kunnen uitvoeren. Met het aanstellen van een nieuwe trainer, selecteer je indirect ook andere spelers. Waar ik dus naar benieuwd ben, is hoe je een vast elftal kan creëren als je om de jaar van trainers wisselt. Het wordt nog mooier! Tussen 2008 en 2013 heeft Marokko in oefenduels en kwalificatieduels in totaal 124 spelers opgesteld. Ruim 124 spelers hebben daadwerkelijk minuten gemaakt in het Marokkaans shirt. Het gaat om 11 keepers, 47 verdedigers, 31 middenvelders en 35 aanvallers. Op het eerste gezicht lijkt dit een luxeprobleem, maar in werkelijkheid zijn dit vooral de gevolgen van een ongeduldige voetbalbond.

De langstzittende trainers bij Marokko luisteren naar de namen Jose ‘Mehdi’ Faria en Henri Michel. Beiden stonden ruim 5 jaar aan het roer bij Marokko. De Braziliaan Faria was van 1983 t/m 1988 bondscoach en Henri Michel was voordat hij aangesteld werd in 2008, bondscoach van 1995 tot en met het jaar 2000. Onder de Marokkanen worden vooral de elftallen van 1986 en 1998 geroemd. Laat deze twee elftallen nou net vallen onder de twee langstzittende trainers bij Marokko. In 1986 wist Marokko zich te kronen tot het eerste Afrikaanse land dat zich wist te plaatsen voor de tweede ronde op een WK. In 1998 kwam Marokko weliswaar door pech niet verder dan de groepsfase op het WK, maar de Atlas Leeuwen beschikten over een geweldig ingespeeld elftal. Een elftal dat op een riante 10e plek stond op de FIFA ranglijst.

Rachid Taoussi heeft enkele fouten gemaakt. Daar hoeven we niet omheen te draaien. Binnen één jaar is het Marokkaans elftal onder de in Sidi Kacem geboren trainer uitgeschakeld in de eerste ronde van de Afrika Cup en uitgeschakeld voor het WK. Veel slechter zal het toch niet gaan als hij aanblijft als trainer? Elk individu leert normaal gesproken van zijn fouten. Je kan beter een trainer die van zijn fouten heeft geleerd binnenboord houden in plaats van deze te ontslaan. Een nieuwe trainer zal op zijn beurt net als de voorgaande trainers ook een fout kunnen maken en met deze voetbalbond is het maar de vraag of de hij wel ruimte krijgt om van zijn fout te leren. Mijn jeugdidool Mustapha Hadji vertelde mij kort na de aanstelling van Rachid Taoussi dat het een helse klus zou worden om de tweede ronde van de Afrika Cup te halen. Kwalificeren voor het WK had de oud-international zo’n beetje uit zijn hoofd gezet. Het was niet zo dat hij geen vertrouwen had in Taoussi, maar omdat het geen kinderspel is om het werk van een ontslagen trainer af te maken. De destijds kersverse bondscoach moest binnen een korte tijd een elftal samen stellen en daar cruciale wedstrijden mee spelen. Een situatie die vatbaar is voor fouten.

Rachid Taoussi aan laten blijven als bondscoach van Marokko en zijn contract zelfs openbreken tot na de Afrika Cup 2015, is het beste wat de Marokkaanse voetbalbond op dit moment kan doen. Met de CHAN2014 volgend jaar kan Rachid Taoussi zichzelf en enkele spelers van de Botola Pro klaarstomen voor het echte werk in 2015. Ik hoop van harte dat de Marokkaanse voetbalbond dit keer de ban breekt en het anders aanpakt. Wanneer de tijd voorbij vliegt en ik In Sha Allah ooit zelf vader ben, zal ik het ook anders aanpakken. In plaats van de beruchte driedubbel opgerolde sok af te pakken, doe ik op een regenachtige zondagmiddag gezellig met de jongens mee.