Ebola Cup 2015

Door Abdelbaki Chaara - Gepubliceerd op : Dinsdag 13 Januari 2015 18:13
Ongeveer een jaar geleden schreef ik een artikel over de Afrika Cup die deze maand wordt georganiseerd. Aanvankelijk zou dit toernooi in Marokko worden gespeeld. Alle Marokkaanse voetballiefhebbers keken reikhalzend uit naar het evenement, ondanks de teleurstellende resultaten van het Marokkaans elftal in de afgelopen jaren. Het was alweer 27 jaar geleden dat Marokko voor het laatst gastheer was van de Afrika Cup. In 1988 strandde Marokko in eigen land in de halve finale tegen Kameroen, de uiteindelijke winnaar van het toernooi. De wedstrijd eindigde met 0-1 in het voordeel van Kameroen.

Marokko kreeg na 27 jaar weer een kans om zich in eigen land tot Afrikaans kampioen te kronen, met Baddou Zaki als bondscoach.

Sterspeler Mehdi Benatia zou de aanvoerder zijn. Tanger, Rabat, Marrakech en Agadir zouden de speelsteden zijn. De speelbal zou de Merhaba zijn. Is je wat opgevallen aan de laatste paar zinnen? Ja, ze zijn namelijk in verleden tijd geschreven. Want de Afrika Cup 2015 is voor Marokko ook verleden tijd met dank aan Issa Hayatou, de voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond; Confédération Africaine de Football (CAF).

De Marokkaanse voetbalbond en de inmiddels ontslagen Minister van Sport Mohammed Ouzzine vroegen de CAF om het toernooi uit te stellen vanwege de Ebola epidemie. Ebola is een ziekte die vooral in West- en Centraal Afrika heerst en al ruim 8000 slachtoffers heeft gemaakt. Marokko kwam met het voorstel om het toernooi naar juni 2015 of januari 2016 te verschuiven. Dit om de nodige maatregelen te treffen en de gezondheid van de mensen te kunnen waarborgen.

Hayatou weigerde het voorstel van Marokko en beargumenteerde dit met het volgende: ‘Als we de Afrika Cup uitstellen, tekenen we ons doodvonnis. Bovendien zouden we niet meer geloofwaardig overkomen als bond. We hebben in 57 jaar een toernooi opgebouwd waar alle Afrikanen trots op zijn. Wij laten dit door niemand kapotmaken.’

Oh, dus door een voetbaltoernooitje uit te stellen vanwege een dodelijke ziekte teken je als voetbalbond je doodvonnis? Volgens mij teken je juist de doodvonnis voor talloze mensen als je een dergelijk toernooi door laat gaan zonder de nodige maatregelen te treffen. Maar wacht… er is meer.

Hayatou besloot om geen gehoor te geven aan de wens van Marokko om het toernooi uit te stellen. Sterker nog, Marokko werd gediskwalificeerd voor het toernooi en de organisatie van het toernooi werd in november toegekend aan Equatoriaal-Guinea. Dezelfde Equatoriaal-Guinea die een paar maanden daarvoor nog door de CAF ook werd gediskwalificeerd. Dit omdat ze in een kwalificatiewedstrijd tegen Mauritanië een speler hadden opgesteld die niet speelgerechtigd was.

Dus wacht even: Een land wordt gediskwalificeerd, omdat ze een eerlijke en geldige reden hebben om het toernooi uit te stellen. Vervolgens wordt deze vervangen voor een ander land dat al eerder gediskwalificeerd is voor ‘vals’ spel. De heer Hayatou durft dan nog te stellen dat de CAF haar geloofwaardigheid verliest als ze het toernooi uitstellen. Welcome to Africa!

Wij, als Atlas-Lions, keken net als vele Marokkaanse voetballiefhebbers ook erg uit naar dit toernooi. Atlas-Lions was druk bezig met een speciale editie van de Mountakhab Gids omtrent de Afrika Cup. Een aantal redactieleden zouden naar Marokko afreizen om vanuit het gastland bericht te geven. Helaas, het mocht niet zo zijn en dat hebben we te danken aan de Kameroener Issa Hayatou.

Wel ironisch als je erover nadenkt. De laatste keer dat de Afrika Cup werd gehouden in Marokko, belette Kameroen het Marokkaanse elftal om er met de winst vandoor te gaan.

Nu, 27 jaar later, is het weer een Kameroener die voorkomt dat Marokko een gooi kan doen naar de Afrika Cup. Ik ben niet van de complottheorieën, maar ik denk dat de Illuminati en de CAF samen hebben gewerkt om Marokko te diskwalificeren. Als er in de toekomst geen nieuwsartikelen meer van mij verschijnen op deze site, dan weet je waarom.