Said Boutaha

Interview door : Youssef Ghazouani - Gepubliceerd op : 27 April 2012

Amsterdam - Said Boutahar was onlangs voor een korte periode in Nederland en stond open voor een interview met Atlas-Lions.nl. Boutahar, die momenteel bij Qatarese Al Wakrah onder contract staat, vertelt over onder andere zijn verleden, zijn periode bij het Marokkaanse elftal en over zijn huidige club Al Wakrah.

 

Said Boutahar: ‘Tegen die mensen wil ik zeggen dat ze het zelf eens moeten uitproberen. Ga daar zelf naar toe en laat zien dat je goed genoeg bent.’


 
Hoe gaat het met Said?
Met mij gaat het goed Alhamdolilah. Ik heb niks te klagen.

Hoe ben je begonnen met voetballen? In welke Rotterdamse buurt ben je opgegroeid? Op welke leeftijd maakte je de overstap naar Excelsior?
  Ik ben in Nederland geboren, maar later naar Marokko verhuisd. Ik kwam toen op mijn 6e of 7e jaar weer terug naar Nederland. Ik leerde toen op staat voetballen. Mijn oom bracht me naar een amateurclub en daar voetbalde ik een jaar. Die amateurclub stopte toen met de jeugd. Ik ging me toen inschrijven bij Excelsior en leerde later op straat Robin van Persie kennen. Zijn vader was coach van de E1 en zo ging ik in dat elftal voetballen. Op mijn 15e had ik de keuze tussen Sparta Rotterdam en Feyenoord en ik koos toen voor Feyenoord, omdat het qua studie wat makkelijker voor mij was. Ik ben in Kralingen opgegroeid.

Je maakte op 15-jarige leeftijd de overstap naar Feyenoord. Wat herinner je je nog van deze tijd? Hoe was het om samen met je jeugdvrienden Robin van Persie en Mounir El Hamdaoui te voetballen?
  Ik heb in de jeugd van Excelsior niet met Mounir El Hamdaoui gevoetbald. Ik heb met Mounir in een later stadium bij het eerste elftal gevoetbald. Ik had Mounir als jonge jongen naar Excelsior gebracht en aan een trainer gevraagd of hij kon meevoetballen tijdens een toernooi. Mounir is ook twee jaar jonger en kwam in een jonger elftal terecht. Ja, hoe het was met Robin en Mounir… Het was heel normaal eigenlijk, omdat we ook vaak buiten aan het voetballen waren.

Je debuteerde in december 2001 in het eerste elftal van Feyenoord tegen NEC (5-0 winst). Hoe verliep je debuut? Vond je het niveau mee of tegenvallen?
  Mijn debuut ging eigenlijk best wel lekker. Als je je debuut maakt, dan kan je het eigenlijk ook niet verkeerd doen. Het viel best wel mee en ik was tevreden over mijn debuut.
       
Je hebt in totaal twee wedstrijden gespeeld voor Feyenoord. Je gold vroeger als een groot talent, maar wist bij Feyenoord niet door te breken. Waar ligt volgens jou de oorzaak?
  Voor mij was de situatie bij Feyenoord niet erg ideaal. Feyenoord wilde me verhuren aan Excelsior en ik ging daarmee akkoord. Ik speelde ook een goed seizoen en scoorde toen negen goals en ik verwachtte toen dat ze mij terug zouden halen. Feyenoord was in die tijd, het klinkt misschien een beetje raar, maar een club die naast hun schoenen aan het lopen was. De club ging niet goed met de eigen jeugd om.
   
Je maakte daarna de overstap naar Excelsior waar je echt je doorbraak maakte. Na een seizoen maakt je de overstap naar RKC en toen kon je de overstap maken naar clubs als AZ, Glasgow Rangers en NEC. Waarom koos je uiteindelijk voor NEC?
  Ja, ik kreeg van heel veel mensen laten te horen dat ik de verkeerde keuze had gemaakt en ik kan dat ook tegen mezelf zeggen, maar op dat moment dacht ik dat ik de juiste keuze had gemaakt. Bij NEC was Johan Neeskens de coach en ik kende hem toen ook van Oranje-18 en ik had het gevoel dat ik me onder hem beter kon ontwikkelen.

Heb je geen spijt als je terugkijkt op deze keuze?
  Ja, spijt? Als ik het kon terugdraaien, dan had ik dat allang gedaan. Ik had dan wel voor AZ gekozen. Ik zou bij AZ de opvolger worden van Barry van Galen en AZ had een toekomstplan voor me op tafel gelegd. Ik kon ook naar andere clubs, als FC Twente en FC Utrecht. Je maakt nu eenmaal keuzes in je leven. De ene keer vallen ze goed uit en de andere keer weer niet.

Je werd tijdens je periode bij NEC zelfs genoemd bij Ajax. Henk Ten Cate zag het toen wel in jou zitten en noemde je toen een welkome versterking. Zou je die stap hebben gemaakt, gezien je Feyenoord verleden?
  Ja natuurlijk. Ook andere Rotterdammers hebben voor Ajax gespeeld, zoals Nourdin Boukhari en Mounir El Hamdaoui. Als speler wil je de top bereiken en Ajax is een topclub, de grootste club in Nederland. Als speler zou ik die keuze wel hebben gemaakt.

Na je periode bij NEC maakte je op huurbasis de overstap naar Willem II, dat je daarna contracteerde. Je kwam in totaal vier seizoenen uit voor de club uit Tilburg en had ook een vaste basisplaats. Hoe kijk je terug op deze periode?
  Ja, ik heb goede en minder goede herinneringen aan de periode bij Willem II. Het was zeker een zware periode. In het begin vocht de club tegen degradatie en het seizoen daarop kreeg ik te horen dat de club naar boven wilde kijken. Willem II had toen goede spelers als Mounir El Hamdaoui en Anouar Hadouir. Uiteindelijk leverde de club kwaliteiten in door die spelers te verkopen. Ik had wel een leuke periode bij Willem II, maar mentaal zat het niet zo lekker. Ik speelde toen ook degradatievoetbal en dat is niet waarom ik voor Willem II had gekozen.

Na vier seizoenen Willem II maakte je transfervrij de overstap naar Real Zaragoza. Waarom koos je speciaal voor deze club? Had je toen ook aanbiedingen van andere clubs?
  In Spanje draait alles om voetbal. Real Zaragoza was de ploeg die mij wilde hebben. Ik moest in het begin natuurlijk wel wennen aan het niveau. Ik kwam van een degradatiekandidaat en dan sta je opeens in de Primera Division. Na de komst van de nieuwe trainer ging het goed en ik had Alhamdolilah een basisplaats.
   

[pimg] http://atlas-lions.nl/crop.php?big=1&img=Interview_Boutahar_1.PNG[/pimg]


Said Boutahar voor Real Zaragoza in actie tegen FC Barcelona met Seydou Keita aan de bal.

De optie in je contract werd na een seizoen niet gelicht, terwijl je toch 21 wedstrijden in actie kwam. Wat was de reden hiervoor?
  Dat had met vele verschillende dingen te maken, maar houd ik liever persoonlijk haha.

Afgelopen zomer koos je voor een avontuur in Qatar. Je trok naar Al Wakrah. Hadden geen andere clubs belangstelling in jou, of wilde je niet terugkeren naar Nederland?
  Ik had eerst geprobeerd om naar een andere club in Spanje te verhuizen, alleen de interesse was er niet echt. Er was wel interesse, maar ik moest toen continu wachten en dat wilde ik niet. Qatar werd toen concreet voor mij. Er lag voor mij een mooie aanbieding klaar en als voetballer moet je ook aan jezelf denken, op financieel gebied.
     
Hoe bevalt het leven in Qatar? Hoe vindt je het niveau van de Qatarese competitie?
  Er wordt heel laagdunkend over de competitie gedaan, maar er zijn spelers die op hoog niveau hebben gevoetbald en het uiteindelijk niet hebben gered in Qatar. Als buitenlandse speler in Qatar heb je te maken met heel veel druk en je moet het echt laten zien. Het niveau is op zich best wel goed hoor. Mensen zullen nu wel denken dat ik dit zeg, omdat ik daar zelf voetbal, maar tegen die mensen wil ik zeggen dat ze het zelf eens moeten uitproberen. Ga daar zelf naar toe en laat zien dat je goed genoeg bent. De competitie is nog in opbouw. Men is daar bezig om een goed niveau te halen. Je ziet bijvoorbeeld dat Al Sadd de Aziatische Champions League wist te winnen. Het leven in Qatar was in het begin wel wennen. Het leven is net zoals hier, alleen dan wel met minder mensen om je heen die je kent.
 

[pimg] http://atlas-lions.nl/crop.php?big=1&img=Interview_Boutahar_2.PNG[/pimg]


Said Boutahar als speler van Al Wakrah.


Hoe zie je je toekomst? Wil je je voetbalcarrière in Qatar beëindigen, of zie een terugkeer naar de Eredivisie ook wel zitten?
  Ik heb in de loop der jaren wel geleerd dat je je carrière niet kunt plannen. Ik had in het begin ook in mijn hoofd hoe ik wilde dat alles zou lopen. Ik ben van plan om nog een aantal jaar in Qatar te blijven. Ik wil in een later stadium wel terugkeren naar Nederland, om hier mijn carrière af te sluiten.

Je bent een meervoudig Nederlands jeugdinternational. Je werd door Marco van Basten in 2004 opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal, maar je verkoos Marokko boven Nederland? Waarop baseerde je die keuze?
  Ik heb dat met bepaalde personen om mij heen besproken en ik zeg je eerlijk: mijn gevoel zei me meteen dat ik voor Marokko moest kiezen. Waarom? Ja, je voelt je op dat moment toch meer Marokkaans en je kiest op gevoel en op tactisch gebied was het natuurlijk slimmer om voor Marokko te kiezen. Ik werd onder Badou Zaki opgeroepen voor een WK kwalificatiewedstrijd tegen Kenia, die we met 5-1 wonnen. Khalid Sinouh stond toen onder de lat bij Marokko. Ik zat toen de hele wedstrijd op de bank. Het was wel even wennen. Je komt in een hele andere organisatie terecht. Ik was in een later stadium weer opgeroepen door Zaki, maar er was toen miscommunicatie. Het bleek dus ook dat Zaki tegenover de media riep dat ik niet voor Marokko wilde spelen, maar ik had die man nooit gesproken. Ik werd eerder ook opgeroepen voor de oefenwedstrijd tegen Navarra, maar ik moest me wegens een blessure afmelden.

Na die wedstrijd tegen Kenia werd je niet meer opgeroepen voor de nationale ploeg. Was er tussentijds wel contact met de Marokkaanse bond?
  Ja, ik werd paar keer gebeld voor de oefenwedstrijd tegen FC Utrecht (3-2 verlies), maar ik kon niet opnemen. Het was ook vreemd, omdat de bond normaal eerst je club moet benaderen. Ik vind dat als je een speler wil selecteren, je eerst bij zijn club moet melden.

Hoe kijk je tegenwoordig naar de nationale ploeg? Heb je zelf ook vrienden die momenteel uitkomen voor de nationale ploeg?
  Ik had Marokko tijdens de Afrika Cup gevolgd. Ik vond Marokko wel goed spelen, maar iedereen heeft zijn eigen mening. Die spelers en de coach wilden allemaal de Afrika Cup winnen, nog liever eigenlijk dan de supporters. Wij zien het allemaal op een afstand. Het is natuurlijk een teleurstelling voor zo’n groot land als Marokko. Ik hoop dat er inshAllah betere tijden zullen komen voor het Marokkaanse elftal.

Van waar kom je uit Marokko?
Mijn ouders komen oorspronkelijk uit Ajdir, in de buurt van Taza.

Ga je deze zomer op vakantie naar Marokko?
Ja inshAllah. Ik ben de afgelopen zomer niet geweest, maar het jaar daarvoor wel.

Hoe is je Arabisch? Kan je jezelf wel redden in Marokko?
Ja zeker.

Wie je favoriete speler aller tijden?
Maradona. Ik heb hem niet meegemaakt, maar ik heb veel beelden van hem gezien. Verder was in mijn tijd Zinedine Zidane ook een voetballer waar ik tegenop keek. Noureddine Naybet is voor mij de beste Marokkaanse voetballer aller tijden. Hij heeft echt lang op hoog niveau gespeeld.

Barca/ Real?
Barca, maar ik was in de tijd van Zidane bij Real een grote fan van Real Madrid.

Waar zien we Said Boutahar over 5 jaar?
Allah w 3lem. Misschien in Nederland inshAllah.

Wat was vroeger je droomclub?
Real Madrid. Toen was Real Madrid toch heel anders. Er werd toen echt heel mooi voetbal gespeeld.

Bezoek je weleens de website Atlas-lions.nl? Zo ja, wat vindt je van de website?
Ik bezoek de site eerlijk gezegd best wel vaak. De site heeft zich goed ontwikkeld en ik lees veel actueel nieuws. Ik ben erg tevreden mee.

Heb je nog een laatste woord voor de bezoekers?
Ik wil hen bedanken voor de tijd dat ze mij hebben gevolgd. Ik wil hen meegeven dat de voetballers altijd moeten steunen en ik wens hen ook het beste toe in hun leven.