Adam Mahe

Interview door : Adam El Hachimi en Ahmed Boukha - Gepubliceerd op : 16 Mei 2012
Alkmaar - Als we een van de grootste talenten moeten opnoemen die op dit moment op de Nederlandse velden te bewonderen zijn, dan stuiten we direct op Adam Maher. De jonge speler van AZ heeft een uitstekend seizoen gedraaid bij de Alkmaarders, wat hem de prijs ‘Talent van het jaar’ heeft opgeleverd. Atlas-Lions redacteuren Adam El Hachimi en Ahmed Boukha reisden af naar Alkmaar voor een interview met de talentvolle middenvelder.

 

Adam Maher: Ik heb ze laten weten dat ik me op dit moment alleen focus op AZ. De media is meer bezig met mijn keuze dan ikzelf.

 

[pimg]http://atlas-lions.nl/style/default/Adam_Maher.png[/pimg]

   
Hoe gaat het met Adam?
Met mij gaat het gelukkig goed alhamdoulillah. Bij AZ gaat het gelukkig ook de goede kant op, al is het wel zwaar omdat dit het eerste seizoen is waarin ik veel wedstrijden heb gespeeld. Je begint het wel te voelen, maar ik kan er wel mee door.
 
Op welke leeftijd ben je begonnen met voetballen?
Toen ik vier jaar was. Ik speelde bij SV Diemen en daarna ben ik naar Zeeburgia gegaan. Na een jaar of drie ben ik naar AZ vertrokken.
 
AZ nam je over van Zeeburgia. Welke clubs hadden destijds nog meer interesse in je?
Er waren een aantal clubs die interesse hadden in mij. Maar de meest concrete club was AZ. Daarna meldde Ajax zich ook, maar ik had mijn keuze voor AZ al gemaakt. En uiteindelijk kan je niet zeggen dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt.
 
In 2008 was Olympique Lyon in de markt voor je. Je kon daar een vijfjarig contract tekenen. Wat was de voornaamste reden om bij AZ te blijven?
Ik was pas 15 jaar en ik had het eerste van AZ nog niet gehaald. Ik vond dat ik eerst hier moest doorontwikkelen. Een stap naar zo’n club kan je altijd nog later maken.
 
Zou je bij Olympique Lyon bij het jeugdelftal terecht komen, of zou je deel uitmaken van het eerste elftal?
Ze zeiden dat ik mee zou trainen bij het eerste en dat ik mijn kans zou krijgen. Maar je bent opgegroeid in Nederland en je hebt alle jeugdteams hier meegemaakt. Daarnaast ben je net 15, dus de neiging om snel weg te gaan heb je niet.
 
Je maakte je debuut voor AZ tijdens het Europa League duel tegen Bate Borisov. Je scoorde daar ook je eerste goal in dienst van AZ. Wat vond je van het niveau?
Je traint elke dag met het eerste van AZ, dus het niveau verschilde niet echt in de wedstrijden. Het is mooi dat ik de kans kreeg van de trainer, die ik met beide handen gegrepen heb gelukkig.
 
Sinds de blessure van Maarten Martens heb je een basisplek. Was dit eerder te danken aan je eigen prestaties op de trainingen, of aan de blessure Martens?
Als ik erin kwam dan wast het voor Maarten en volgens de trainer kon ik wat toevoegen. De blessure van Maarten was alweer een tijdje achter de rug en hij was weer een periode fit, maar zijn rentree werd door AZ tot na de winterstop uitgesteld.
 
Met wie trek je het meeste op bij AZ?
Met iedereen eigenlijk. We trekken vaak met z’n allen op.
     
Wat zijn volgens jou je zwakke en je sterke punten?
Mijn techniek en overzicht zijn mijn sterke punten. Wat betreft mindere de punten, je kunt eigenlijk alles wel verbeteren. Techniek en overzicht kan je altijd wel verbeteren.
 
Van enkele profvoetballers hebben we vernomen dat Gert-Jan Verbeek een zakelijke trainer is. Hoe is jouw relatie met hem?
Hij is eerlijk en duidelijk. Als hij iets vindt dan zegt hij het gewoon.
 
AZ heeft na een lange reeks op de eerste plek de titel en de tweede plek uit handen gegeven. Waar denk je dat dit aan heeft gelegen?
We hebben heel veel wedstrijden gespeeld. Eredivisie, Europa League en in de KNVB-beker. En met zo’n smalle selectie zijn we eigenlijk ook geen titelkandidaat. We hebben wel meegestreden om de bovenste plaatsen. Voordat we aan het seizoen begonnen, hadden we dat nooit gedacht.
 
Is het seizoen wat jou betreft geslaagd als AZ Europa League voetbal afdwingt, of had jij je zinnen toch gezet op de voorronde van de Champions League?
De doelstelling van AZ is Europees voetbal halen, Europa League. Geslaagd of niet geslaagd, je hebt wel een mooi seizoen gedraaid. Je bent een basiskracht geworden, dus persoonlijk is het goed gegaan. Met dit seizoen kan ik tevreden zijn. Maar het was natuurlijk wel mooier geweest als je aan het eind van het seizoen een schaal in je handen had.
   
Volg je het Marokkaans elftal?
Jawel. Tijdens de Afrika cup heb ik wel gekeken, maar ze gingen er snel uit. Dat was wel jammer.
 
Wie is jouw favoriete speler bij het Marokkaans elftal?
Ik heb niet specifieke een favoriete speler. Ik vind dat Marokko beschikt over veel goede spelers. Uit Nederland doet Assaidi het bijvoorbeeld wel goed.
 
Ben je ooit benaderd door de Marokkaanse bond?
Ik heb met zowel de KNVB als de Marokkaanse bond gesproken
 
Wanneer was dat en met wie heb je gesproken?
Dat was een tijdje terug. Ik heb gesproken met de leidinggevende bij de Marokkaanse voetbalbond.
 
Wat wilde de Marokkaanse voetbalbond precies van je weten?
Ze wilde me niet dwingen tot een keuze. Ze lieten me weten dat ze me in de gaten houden en wat ze van me verwachtten bij Marokko. Dat was op zich wel leuk om te horen. Ik heb ze laten weten dat ik me op dit moment alleen focus op AZ. De media is meer bezig met mijn keuze dan ikzelf.
   
Je liet de Marokkaanse voetbalbond ook weten dat je pas een keuze wilde maken in 2013, maar je vond het jammer dat je niet bij de definitieve selectie van Oranje zat tegen Engeland. Geef je daarmee eigenlijk geen signaal af aan de buitenwereld in welke richting je zult kiezen?
Dat betrof een oefenwedstrijd. Als je in de voorselectie zit dan hoop je op een definitieve plek. Het zou mooi geweest zijn om op Wembley tegen Engeland te spelen.
   
Khalid Sinouh is aangetrouwde familie van je. Spreek je hem regelmatig?
Ja, dat klopt. Ik spreek Khalid regelmatig.
 
Hebben jullie het ook over het Marokkaans elftal?
Nee, daar hebben we het bijna nooit over. In het algemeen hebben we het wel regelmatig over voetbal. We zijn concurrenten van elkaar wat betreft clubs. Zo kan je eigenlijk het wel zien.
 
Tijdens je debuut bij Jong Oranje zong je mee met het Wilhelmus. Een grote deel van de Marokkaanse fans vond dit niet kunnen. Hoe denk jij erover?
Je hebt altijd verschillende meningen waar je niks tegen kan doen. Als ik bijvoorbeeld speelde voor Marokko en ik zong mee met het Marokkaans volkslied, dan zouden de Nederlandse fans zich ook afvragen waarom ik meezong. Je hebt altijd twee partijen en dat zal altijd blijven.
 
In een interview met NuSport gaf je aan dat de woorden van je vader zijn verdraaid betreffende je keuze. Maar als we uit een clip van RTL7 moeten citeren, vlak voor je debuutwedstrijd tegen Jong Schotland, dan hoopte je vader dat je het grote Oranje zou halen. In welke wijze zijn de woorden van je vader verdraaid?
Hij heeft niet per se gezegd dat ik zou kiezen voor het één of het ander. Dat zou mijn vader niet in de media zeggen, daar ben ik van overtuigd. Ik maak in ieder geval mijn eigen keuze.
 
Als je geselecteerd wordt voor het EK. Accepteer je dan de uitnodiging?
Dat weet ik nog niet. Ik denk er pas over na als het zover is.
 
Met welke Marokkaanse voetballers in Nederland heb je contact?
Ik spreek regelmatig met Zakaria Labyad van PSV, Youssef El Akchaoui en Ibrahim Afellay.
 
Jong Marokko heeft zich onlangs gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Heb je Jong Marokko tijdens de kwalificatierondes gevolgd?
Ja. Ali Messaoud speelde daar een tijdje. En die spreek ik ook regelmatig.
 
Nederland -21 doet mee met het jeugdtoernooi in Toulon. Hoe groot is de kans dat je geselecteerd zal worden?
Ik heb daar nog niets over gehoord.
   
Waar liggen je wortels in Marokko?
Ik kom oorspronkelijk uit Ouarzazate en we hebben een huis in Tinghir, bij Aït ‘L Meskine. Zelf heb ik ook een huis in Rabat, dus daar ga ik ook heen.
 
Ga je regelmatig op vakantie naar Marokko?
Ja, meestal ga ik twee keer per jaar. Alleen dit seizoen kon ik niet in de winter gaan. In de zomer weet ik ook nog niet of ik op vakantie ga.
 
Je bent geboren in Marokko. Woonden je ouders destijds nog daar, of ben je daar toevallig tijdens een vakantie geboren?
Ze woonden in Nederland. Maar ze zijn bewust naar Marokko gegaan om mijn geboorte daar te vieren.
 
Spreek je Arabisch of Berbers?
Ik spreek voornamelijk berbers. Maar je kunt zeggen dat ik beide talen wel spreek.
 
Wie je favoriete speler aller tijden?
Diego Maradona en Johan Cruijff.
 
Barca/ Real?
Ik vind dat FC Barcelona het mooiste voetbal speelt. En Real Madrid vind ik een mooie club.
 
Waar zien we Adam Maher over 5 jaar?
Ik kan niet echt in de toekomst kijken. Maar je hoopt het beste Insha’Allah. Ik heb niet een bepaalde voorkeur voor een competitie.
 
Wat was vroeger je droomclub?
Ik vind Barcelona een mooie club. Maar ik heb vroeger niet echt een droomclub gehad.
 
Bezoek je weleens de website Atlas-lions.nl? Zo ja, wat vindt je van de website?
Ik bezoek de website wel genoeg. Een mooie website, alleen de reacties over mij vind ik wel jammer. Maar dat blijft altijd zo, daar kan je weinig aan doen. Je mag altijd een mening hebben, maar ik hoop dat iedereen mijn keuze respecteert.
 
Heb je nog een laatste woord voor de bezoekers?
Ik hoop dat de bezoekers mijn keuze respecteren. Of het nou Marokko wordt of Nederland. Verder hoop ik insha’Allah dat iedereen het goed maakt. En ze krijgen de groeten vanuit Alkmaar!