Alami Ahannach

Interview door : Youssef Aghmir en Youssef Ghazouani - Gepubliceerd op : 22 Mei 2012
Amsterdam - Naast profvoetballers is het natuurlijk ook interessant om aan ex-profvoetballers te vragen hoe het met ze gaat en te vragen hoe zij hun toekomst zien. Atlas-Lions redacteuren Youssef Aghmir en Youssef Ghazouani gingen onlangs langs bij de assistent-coach van Telstar en coach van FC Chabab, Alami Ahannach. Ahannach, die vroeger als verdediger actief was bij onder andere Telstar en MVV spreekt openhartig over zijn voetbalcarrière en hoe hij ooit als coach is begonnen.

 
Alami Ahannach:’Pim en Robert Verbeek ken ik goed en ook Henk Duut die daar werkzaam is. Zij weten wat mijn capaciteiten zijn en op het moment dat zij me nodig hebben zullen ze me vast bellen’.

  [pimg]http://atlas-lions.nl/crop.php?big=1&img=Alami_Ahannach.PNG[/pimg]

 
Hoe gaat het met Alami Ahannach?
Alhamdoelilah. Met mij gaat het heel goed.
 
Kun je jezelf even kort voorstellen?
Ik ben Alami Ahannach, 42 jaar oud en getrouwd. Ik heb vijf kinderen en woon sinds vorig jaar in Haarlem. Ik ben in totaal 15 jaar weggeweest uit de omgeving Amsterdam, maar nu ben ik weer terug.
 
U bent geboren in Tetouan. Op welke leeftijd maakte u de overstap naar Nederland?
Ik was zeven jaar oud toen ik naar Nederland kwam.
 
Op welke leeftijd bent u begonnen met voetballen? Begon je gelijk op je zevende met voetballen en voor welke amateurclubs kwam u uit?
Nee, ik ben vrij laat begonnen met voetballen. Ik heb op school gehandbald van mijn 12e tot 16e. Ik was vrij goed in handbal en ben ook pas op 16-jarige leeftijd gaan voetballen in clubverband. Ik kwam alleen voor KBV uit, tegenwoordig heet het Blauw-Wit.
 
U maakte in het seizoen 1992/1993 uw debuut voor Telstar in de Eerste Divisie. Kunt u uw debuutwedstrijd nog herinneren?
Ja, het was een spannend en leuk moment. Het was volgens mij tijdens de wedstrijd tegen Top-Oss. We speelden thuis en we wonnen met 1-0. Nogmaals een spannend moment en debuteren met een overwinning teken je altijd voor.
 
Hoe beviel het niveau? Viel het mee, of tegen?
Ik moet zeggen dat ik een redelijke basis had voor voetbal. Er komen op dat soort momenten andere dingen bij kijken dan alleen maar voetbal. Er is bijvoorbeeld publiek aanwezig wat je zenuwachtig maakt voor een wedstrijd. Daarnaast ga je jezelf afvragen hoe het tempo zal zijn en dat soort dingen. Voor mij viel het gelukkig wel mee uiteindelijk.
 
Er waren in de periode dat u uw debuut maakte in het profvoetbal weinig Marokkaanse voetballers actief, als je dat vergelijkt met nu. Waar ligt dat aan denkt u?
Ik heb er niet echt een verklaring voor. Ik denk zelf dat de eerste generatie Marokkanen niet in het betaald voetbal terecht is gekomen, omdat hun kinderen, waaronder ik, veel minder kansen hebben gekregen. De begeleiding is daarbij heel belangrijk. Dat is doorslaggevend voor de huidige voetballers. Ik had een goed doorzettingsvermogen en kreeg van iedereen hulp. Uiteindelijk is het met de wil van Allah goed gekomen, alhamdoelilah.
 
De eerste Marokkaanse voetballer in Nederland, Aziz Doufikar had in zijn beginperiode te maken met racisme op het voetbalveld. Bent u hiermee ook geconfronteerd?
Nee, ik heb nog nooit wat met racisme te maken gehad. Ik denk dat je ook moet weten hoe je jezelf opstelt naar de buitenwereld. Racisme kan altijd plaatsvinden, maar in mijn tijd heb ik er niets van gemerkt.
           
U kwam in uw carrière uit voor Telstar, MVV en FC Emmen. Waarom hebt u nooit de stap naar het buitenland gemaakt?
Het is wel een keer ter sprake gekomen, alleen waren we toen nog niet zo ver met denken als nu. Ik had nooit de droom om het betaald voetbal te halen. Ik dacht er nooit bij na en stond er ook niet echt bij stil. Ik was een liefhebber, maar dacht niet aan het ‘betaald’ voetbal. Ineens rol je erin en blijkt het dat je talent hebt. Ik genoot ervan, maar dacht stond er nooit bij stil om naar het buitenland te gaan, totdat ik met het Marokkaanse elftal in Dubai speelde. Toen hebben zij mij gevraagd of ik daar wilde voetballen. In die tijd zag ik het heel anders. Ik dacht bij mezelf: daar ga ik niet voetballen. Het is daar anders dan vandaag de dag. Je was er niet bewust mee bezig.
   
U hebt één interland achter uw naam staan. Hoe werd u door de Marokkaanse bond benaderd? Hoe kijkt u terug op deze interland?
Ik heb officieel twee interlands voor Marokko gespeeld. Het was geweldig. Nogmaals, ik had nooit het idee om het betaald voetbal te gaan halen. Uiteindelijk stroom je er zo in, dan wordt je gevraagd en dan doe je mee. Je laat een goede indruk achter en je mag nog een keer terugkomen. Toen gebeurde dat vervelende moment voor mij bij MVV, dat ik mijn kniebanden afscheurde. Op de training stond ik tegenover een verdediger en die schopte mijn knie kapot. Marokko zou toen tegen Brazilië spelen, maar door mijn blessure heb ik die wedstrijd helaas niet kunnen spelen. Ik ben een jaar eruit geweest en daarna heb ik niks meer gehoord van de Marokkaanse bond.
 
Tegen welke landen heeft u met Marokko gespeeld?
Dat was tegen Armenië en tegen Egypte. We speelden in Frankrijk tegen Armenië, en in Dubai tegen Egypte.
   
U hebt in totaal 218 wedstrijden betaald voetbal gespeeld. Hoe kijkt u terug op uw carrière? Bent u van mening dat u er alles heeft uitgehaald?
Achteraf denk ik: ik had er meer uit moeten halen. Maar aan de andere kant denk ik: het was nooit mijn bedoeling om profvoetballer te worden. Je zit er eenmaal in, en je geniet van elk moment. Uiteindelijk heb ik ruim drie jaar niet gespeeld door verschillende blessures, waarvan drie grote. Mede daardoor heb ik minder wedstrijden gespeeld. Als ik niet geblesseerd was, dan had ik zeker honderd wedstrijden meer gespeeld.
     
Trainerschap:
   
Hebt u altijd al de ambitie gehad om na uw voetbalcarrière coach te worden?
Nee, ook dat groeit. Het was het moment dat ik nog bij MVV speelde. Sef Vergoossen, de technisch directeur destijds van MVV, vroeg aan ons wie er een trainerscursus wilde volgen. Toentertijd trainde ik alleen in de ochtend en had ik best veel vrije tijd. Dus ik dacht bij mezelf: “laat ik het eens proberen.” Toen ik er eenmaal aan begon, raakte ik verslaafd. Het was een soort virus. Ik vind het uiterst mooi. Ik ben erin gegroeid, en hoe verder je erin groeit, des te leuker je het gaat vinden. Je gaat een eigen visie creëren, en een eigen denkwijze.
 
U combineert momenteel het assistentschap bij Telstar met een functie als hoofdcoach van FC Chabab. Hoe bevalt deze combinatie?
Ik ben vanaf december bij FC Chabab begonnen. Dus vanaf december heb ik eigenlijk een dubbele functie. Ik vind het een geweldige combinatie. Je bent de hele dag met voetbal bezig. Ik was actief bij de profs, maar nu combineer ik het met amateurs, dus dat is voor mij ook nieuw. Ik moet zeggen dat het heel goed bevalt.
         
Waardoor komt het dat Telstar elk seizoen zo slecht presteert in de Jupiler League?
Toen ik nog bij Telstar speelde, hebben wij na dertig jaar weer eens een periodetitel gepakt. Ze hadden in 30 jaar nog geen één titel binnen weten te slepen. Ook deden we mee voor promotie naar de Eredivisie. Dat hebben wij helaas op één punt na gemist. Dat was natuurlijk wel een prestatie op zich. Daarna is het ze nog twee keer gelukt. Maar over het algemeen eindigen ze tussen de twaalfde en vijftiende plek. Dat heeft voor een groot deel te maken met budget. Telstar staat meer bekend als een opleidingsclub. Ze halen goedkope spelers, leidt ze op, en probeert ze dan door te verkopen. Ook jongens die nog weinig kans hebben probeert Telstar aan te trekken om nog een kans te geven. Heb je geld, dan kun je wat doen. Heb je geen geld, dan moet je creatief zijn.
 
Toen u het roer overnam, begon FC Chabab weer als vanouds goed te draaien. Na het vertrek van Simon Ouali, die FC Chabab op de kaart heeft gezet, ging het onder zijn opvolger niet zo goed. Hoe kwam het dat FC Chabab daarvoor zo slecht presteerde?
Ik kan alleen maar meepraten over wat ik hoor. De mensen bij de club die vertellen mij dingen over de trainer. In hun ogen heeft hij een aantal dingen niet goed gedaan. Dat zie je dan terug op het veld. Ik heb een andere werkwijze dan de trainer hiervoor. Niks ten nadelen van hem, maar bij mij slaat het aan, en bij hem was dat niet het geval. Ik denk dat hij daarin net iets te onervaren was. Ik heb nu ruim tien jaar ervaring als trainer waarbij het minimale niveau Hoofdklasse was. Mijn voorganger kwam van de jeugd, dat is een te grote stap en die kun je niet in één keer maken.
 
U bent ook volgend seizoen de coach van FC Chabab. Denkt u dat de ploeg in staat is om binnen korte termijn te promoveren naar de Topklasse?
Je weet het nooit. Als je kijkt waar we nu staan en waar we een periode gelden stonden, dan zou niemand denken dat wij nog voor promotie zouden spelen. Een periode geleden stonden we nog op de op één na laatste plaats. Niemand geloofde dat we nog voor promotie zouden spelen en toch is het ons gelukt. En we geloven erin dat er kansen zijn op nacompetitie, die kans is er altijd.
 
Hebt u contact met oud profs die in de toekomst wat kunnen betekenen voor FC Chabab?
Het is een beetje moeilijk. Iedereen is bezig met zijn ding. Je moet er echt tijd voor maken. Je bent dan vier keer in de week bezig bij zo een club. We zijn benaderd door oud-voetballers die voor FC Chabab willen komen voetballen, ze willen graag op hoog niveau spelen.
       
Marokko:
 
Volgt u de verrichtingen van de nationale ploeg?
Vroeger was ik vrij fanatiek. Ik hield alles een beetje in de gaten. De laatste jaren niet zo intensief. Als er wedstrijden zijn, dan kijk ik wel.
 
Wat vindt u van het huidige niveau van de nationale ploeg?
Het niveau van de spelers is heel hoog. Als team is het nog niet compleet. Ze kunnen allemaal voetballen. Maar het is uiterst moeilijk voor de bondscoach om in een korte periode er een team van te maken. Iedereen heeft zijn eigen belangen. Iedereen denkt van “ik speel, zoals ik speel bij mijn club.” De coach moet er in een korte periode een team van maken, en dat is heel moeilijk.
       
Bent u het eens met een aanstelling van Eric Gerets als bondscoach?
Als je kijkt naar zijn CV dan denk ik van wel. Ook wat betreft de Nederlandse spelers zou het goed kunnen uitpakken. Hij kent het Nederlandse voetbal en spreekt de taal. Daarnaast heeft hij ook in Saoedi Arabië gewerkt en goede resultaten behaald. Dus hij weet hoe de Arabische cultuur een beetje in elkaar zit. Hij spreekt ook nog eens Frans, wat in Marokko van groot belang is. Dus als ik alles bij elkaar optel dan denk ik dat hij wel de juiste man is, we moeten hem de tijd geven.
 
Denkt u dat Marokko in juni kans zal maken tegen Gambia en Ivoorkust?
Tegen Gambia denk ik dat ze wel moeten winnen. Ivoorkust wordt wel een zware opponent. Marokko wil zich wel revancheren voor de dramatische uitschakeling op de Afrika Cup, dus daarin hebben ze wel iets om naar te leven. Ik denk dat ze wel gefocust zullen zijn, en kans maken.
 
Hebt u zelf de ambitie om in de toekomst voor de Marokkaanse bond te werken?
Ja, uiteindelijk wel insha’Allah. Ik werd ruim 8 à 9 jaar geleden in Marokko benaderd door de toenmalige persvoorlichter, hij is nu de voorzitter van IZK Khemisset. Hij liet mij weten dat als ik mijn trainingspapieren zou halen dat ik dan in Marokko aan de slag kon gaan. Daarnaast ken ik Pim en Robert Verbeek goed en ook Henk Duut die daar werkzaam is. Zij weten wat mijn capaciteiten zijn en op het moment dat zij me nodig hebben zullen ze me vast bellen.
 
Bent u bekend met de website Atlas-Lions.nl, zo ja wat is uw mening over de website?
Het is een website die nieuws verzamelt over Marokkaanse spelers en het Marokkaans nationaal elftal, en dat is alleen maar goed. Ik ben één van de mensen die het een goed initiatief vinden en ik blijf hierdoor ook up to date. Mijn complimenten aan jullie, ga zo door!
 
Een laatste woord voor de bezoekers?
Steun je Marokkaanse landgenoten. Of dat nou spelers, trainers, makelaars of technisch directeuren zijn. Blijf de website bezoeken en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!