Anass Achahba

Interview door : Ahmed en Bilal - Gepubliceerd op : 25 November 2012
Woensdag 8 november 2012

Rotterdam – Anass Achahbar heeft op jonge leeftijd de mogelijkheid gehad om de overstap de te maken naar een Europese club. De aanvaller koos er echter voor om bij Feyenoord te blijven. Onder Ronald Koeman maakt Achahbar zo nu en dan deel uit van de wedstrijdselectie, maar de 18-jarige spits heeft nog geen zekere plek bij de Rotterdamse formatie. Achahbar is ondanks de geringe speelminuten geduldig. In de Kuip staat de jonge aanvaller Atlas-Lions.nl te woord in een kort interview.

Anass Achahbar: ‘Pim Verbeek heeft me laten weten dat de deur open is voor mij en dat ik altijd welkom ben.’

[pimg]http://atlas-lions.nl/extranews/Anass_Achahbar.png[/pimg]
Anass Achahbar in gesprek met redacteuren Bilal en Ahmed


Hoe gaat het met Anass Achahbar?
Het gaat prima.

Hoe ben je begonnen met voetballen?
Dat was samen met mijn broer. Toen speelde ik voor Kranenburg. Ik was vier en een half jaar oud. Eigenlijk mocht ik niet voetballen omdat ik te jong was voor de F-jes, maar ze maakten een uitzondering voor mij. Na een jaar ben ik naar VCS gegaan en bleef ik daar twee jaar voetballen. Daarna ben ik naar Feyenoord gegaan.

Op welke leeftijd maakte je de overstap naar Feyenoord?
Ik was zeven jaar oud.

Je maakte de overstap naar Feyenoord. Wat herinner je je nog van deze tijd?
Dat was best opvallend omdat ik een keer achterna werd gezeten door een hond. Ik stond voor het doel en we stonden 3-1 voor. Ik had een doelpunt kunnen maken maar een hond rende achter de bal aan. Ik stond een op een voor de keeper, maar liet de bal voor wat het was en rende weg. We hadden die wedstrijd uiteindelijk verloren, maar ik werd toen gevraagd door Erwin Pinas om bij Feyenoord te komen.

Je debuteerde in augustus 2011 in het eerste elftal van Feyenoord tegen Heerenveen. Hoe verliep je debuut?
Dat verliep eigenlijk wel goed. Beter eigenlijk dan ik zelf had verwacht. Ik speelde de laatste tien minuten en had drie kansen om te scoren. Het ging uitstekend, alleen jammer dat ik geen doelpunt heb gemaakt.

Je hebt in totaal 4 wedstrijden gespeeld voor Feyenoord dit seizoen. Wat vind je van je huidige situatie bij Feyenoord?
Ik vind het goed. Met mijn ontwikkeling gaat het goed. De trainer heeft een visie en wil samen met mij en iedereen er omheen ergens naartoe werken. Dat verloopt tot nu toe eigenlijk wel goed.

Met andere woorden, je bent geduldig?
Ja absoluut. Ik zit goed bij Feyenoord.

Wat voor invloed heeft Roy Makaay als spitsencoach op jou? Wat leer jij van hem?
Scoren natuurlijk. Ik ben altijd een speler met dat Marokkaanse gedoe. Acties maken en een zo mooi mogelijke goal scoren. Bij Roy Makaay is een doelpunt een doelpunt. Maak niet uit hoe deze valt. Al scoor je met je schouder of je neus, zolang de bal er maar in gaat.

Wat raadt Roy Makaay je aan om op een bepaald niveau te komen en beter te worden?
Zo snel mogelijk scoren, maak niet uit hoe. Maak niet uit in welke situatie je zit, zolang je maar je neus gericht hebt op het doel. Wat ik altijd had is dat ik altijd de bal zelf in mijn voeten wilde hebben en na een actie scoren. Maar een spits moet op het juiste moment op de juiste plek staan.

Karim Rekik maakte op vroege leeftijd de overstap naar een topclub. Waarom heb jij niet voor deze weg gekozen?
Ik vind dat iedereen zijn eigen keuze heeft. Hij vond het nodig om naar het buitenland te gaan. Mijn situatie bij Feyenoord is gewoon goed en vond het niet nodig om de stap te maken naar het buitenland. Ik heb ook al vroeg mijn debuut, op mijn 18e.

Was je bang voor de veranderingen?
Er waren wat clubs voor mij gekomen. Het was ook een periode dat het niet zo goed ging met Feyenoord en ze spelers uit eigen jeugd nodig hadden. Ik heb mijn hele carrière aan Feyenoord te danken. Als ik naar het buitenland ga dan moet je ook nog eens wennen aan de taal, wennen aan nieuwe mensen en wennen aan je familie die niet meer om je heen zit. Je moet alles opnieuw gaan opbouwen, terwijl je bij een club zit waar je alles wat je nodig hebt al om je heen hebt. Daarom heb ik de keuze gemaakt om hier te blijven. En ik zit hier al bij een hele grote club.

Hoe was jouw band met Karim El Ahmadi?
Vrij goed. Ik kende hem persoonlijk nog niet voordat hij hier naar Feyenoord kwam. Marokkanen onderling praten gemakkelijk met elkaar. Dus ik sprak hem vaak. Ik denk dat hij een van de weinige voetballers is die ik ken die zo rustig een kalm is. Karim is een goede jongen, Otman Bakkal ook.

Hebben jullie nog contact met elkaar na zijn vertrek naar England?
We hebben nog wel af en toe contact.

Karim El Ahmadi is een stuk ouder dan je en barst van de ervaring in de Eredivisie. Wat heb je allemaal van hem geleerd?
Hij deelde zijn ervaringen met mij. Hij kwam een tijdje niet aan spelen toe waardoor hij een tijdje naar het Midden-Oosten ging. Hij heeft zich weer moeten bewijzen. Hij heeft laten zien wat hij kon, wat hem een transfer naar Aston Villa heeft opgeleverd. Hij zegt altijd tegen mij dat ik moet blijven vechten en mijn best moet blijven doen en dan moet het wel goed komen.

Marokko:
Met Oranje -17 werd je in 2011 Europees kampioen. Hoe was dat?
Dat was eerlijk gezegd onbeschrijfelijk. De sfeer is anders en je bent met jongens van je eigen leeftijd. Jongens met wie je bent opgegroeid. Dat je zoiets mag meemaken is mooi.

Ben jij ooit benaderd door de Marokkaanse voetbalbond?
Ja. De keuze hoef ik gelukkig nog niet te maken. Ik zit op dit moment goed bij de Nederlandse jeugdelftallen. Wat de toekomst brengt dat zie ik wel, ik heb nu geen glazen bol.

Door wie ben je benaderd?
Dat was een tussenpersoon. Daarna ben ik benaderd door Pim Verbeek zelf toen wij vorig jaar op trainingskamp waren in Marbella. Hij heeft me verteld dat de deur altijd open is en ik altijd welkom ben.

Je hebt er nooit bij stil gestaan dat je namens Marokko aan de Olympische Spelen kon deelnemen?
Nee. Ik zit op dit moment goed bij Oranje -19. Op dit moment denk ik er alleen aan om het EK te halen met Oranje -19 en om goed te presteren bij Feyenoord.

Lijkt het je een lastige keuze?
Absoluut. Je kiest voor je afkomst en je familie, of voor je carrière. Het is een lastige keuze en iedereen die deze keuze kan maken heeft het er wel eens moeilijk mee.

Hoe staat jou omgeving tegenover jouw keuze?
Ze laten mij er geheel vrij in. Daar helpen zij me juist bij. Iedereen geeft me tips over de keuze tussen Marokko of Nederland. Maar gelukkig hoef ik die keuze nog niet te maken.

Volg jij het Marokkaanse elftal?
Ja natuurlijk.

Wat vond je van de prestaties van de Afrika Cup 2012?
Ik had meer verwacht. Ik verwachtte juist dat ze het ver zouden schoppen. Ik was wel teleurgesteld dat ze er zo gemakkelijk uit gingen. Ze hadden een heel goed team en een trainer waar je veel van kon verwachten.

Bezoek je weleens de website Atlas-lions.nl? Zo ja, wat vindt je van de website?
Ik ben er wel eens een keer op gekomen. Maar ik zit niet zo vaak achter het internet.

Heb je nog een laatst woord voor de bezoekers?
Ze moeten van het spel blijven houden en trots zijn dat Marokko zich weer geplaatst heeft voor de Afrika cup.