Badr Benlamkaddem

Interview door : Youssef Aghmir - Gepubliceerd op : 09 December 2012
Amsterdam- De voetbalwereld en de Nederlandse samenleving werd vorige week opgeschrikt door een ernstig incident waarbij een grensrechter dusdanig mishandeld werd dat hij helaas de volgende dag kwam te overlijden. Ook wij van Atlas-Lions.nl willen een statement maken waarbij wij dit soort gedrag te allen tijde afkeuren. Voetbal is een sport wat je met z’n allen moet doen, waarbij je plezier moet hebben en vooral respect voor elkaar moet tonen. Badr Benlamkaddem (40) is al een aantal jaren scheidsrechter bij de KNVB. Hij is werkzaam bij de Verenigde Naties en functioneert als persoonsbeveiliger. In zijn vrije tijd fluit hij voornamelijk op de zondag wedstrijden in de Hoofdklasse. Ook bij Badr Benlamkaddem zit de schrik er goed in. Volgens de beroepsbeveiliger en reservist bij de Mariniers is dit iets wat al heel lang speelt, maar waar nu hopelijk tegen wordt opgetreden: ‘Hier moeten wij samen iets aan doen!’, aldus Badr Benlamkaddem, die Atlas-Lions.nl graag te woord wilde staan om zijn mening over het gebeuren te ventileren.


Badr Benlamkaddem: ‘Wij als Marokkaanse gemeenschap moeten de handen ineen slaan en zeggen: ‘Wij gaan dit beter maken’! Steun en stimuleer elkaar en doe dat vooral door elkaar op een goede manier te verbeteren en de waarheid te vertellen.’

[pimg]http://atlas-lions.nl/extranews/badr_benlamkaddem1.png[/pimg]


Benlamkaddem heeft gemengde gevoelens over de gebeurtenis in Almere. “Het is een drama voor de familie van Richard Nieuwenhuizen. Dat is gewoon iets heel ergs. Op de tweede plaats heb je dan ook nog dat mijn gemeenschap weer in een slecht daglicht wordt geplaatst. Daarnaast heb je nog het feit dat onze voetbalcultuur in gevaar komt. Heel langzaam verandert de voetbalcultuur. Men voelt zich niet meer thuis langs de lijn en er heerst steeds vaker angst voor agressie. En hoe zullen scheids- en grensrechters hiermee omgaan? Zullen sommigen de handdoek in de ring gooien omdat ze zoiets niet willen meemaken? En zonder scheids- en grensrechters heb je geen voetbal.”

Benlamkaddem is ervan overtuigd dat een scheidsrechter invloed heeft op hoe de sfeer op het veld is. “Als scheidsrechter ben je verantwoordelijk voor de normen en waarden op het voetbalveld. Je moet autoritair zijn en ervoor zorgen dat incidenten niet uit de hand lopen, daardoor dwing je ook respect af. Als je straks geen scheidsrechters meer hebt, hoe moet het dan?”

De 40-jarige Nederlandse Marokkaan vraagt zich oprecht af hoe het kan dat er weer iemand van zijn gemeenschap hierbij betrokken is. “Hoe kan dit nou? Dit doet je pijn. Pijn omdat ik als Marokkaanse Nederlander probeer positieve signalen uit te stralen en een goed voorbeeld te zijn. Pijn omdat je een ander beeld van de Marokkaanse gemeenschap probeert te schetsen. Soms voelt het alsof je een strijd aan het leveren bent tegen je eigen gemeenschap. Vandaar dat ik ook begon met het feit dat ik gemengde gevoelens heb. De afgelopen week is er veel gebeurd en er is nog een lange weg te gaan.”

Ook Benlamkaddem heeft te maken gehad met agressie op en rondom de voetbalvelden. Wat doet dat met hem? “Ik ben begonnen in de zesde Klasse. Dat is echt jaren geleden en het was heel lastig om op dat niveau te fluiten. Je hebt het dan over vriendenteams en soms zelfs over hooliganteams. Dan moet je dus een wedstrijd leiden tussen twee hooliganteams. Ook ben ik wel eens bedreigd en zijn mijn autobanden leeg geprikt. Bij een bedreiging ging het zelfs zo ver dat ik werd achtervolgd en dat ik werd klemgereden. Waarna mijn auto is gesloopt. Ook ben ik aangevallen met een moersleutel. Wat voor personen dat zijn is niet belangrijk en houd ik ook liever voor me. Ik heb natuurlijk een andere achtergrond dan iemand die van 9.00 tot 17.00uur achter een bureau zit. Ik heb een militaire achtergrond en ben getraind. Ik weet wie er tegenover me staat en beschik over voldoende mensenkennis. Wat dat betreft ben ik heel scherp, want ik weet wat agressie inhoudt. Daarnaast weet ik hoe ver ik kan gaan en moet ik nooit vergeten dat ik het goede voorbeeld moet geven.”

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan in een dergelijke situatie. “Ik heb ooit eens een speler een rode kaart gegeven en de thuisclub verloor toen. Het moment dat ik richting mijn kleedkamer liep, werd ik fysiek aangevallen. In plaats van in de aanval te schieten, moet je zien te communiceren met de persoon. Dit betekent niet dat je jezelf bang moet opstellen, want een dergelijk persoon heeft snel door dat hij bij mij waarschijnlijk moet gaan oppassen. Ik ben in Amsterdam West opgegroeid en dan ben je wel wat gewend. Dat in combinatie met mijn discipline van het leger heeft ervoor gezorgd dat ik nu op deze manier kan optreden. Hiermee wil ik niet zeggen dat elke situatie hetzelfde is. Richard Nieuwenhuizen kreeg vier jongens op zich af die op hem in begonnen te trappen. Wat kun je daar tegen doen? Hij rende nog weg, maar viel. Het is te triest.. Je kunt er niets aan doen en het kan mij ook overkomen, het kan iedereen overkomen. Ja, het is belangrijk hoe je ergens mee omgaat, maar Richard kon dit niet vermijden. De enige die dit hadden kunnen vermijden waren de jongens die het hebben gedaan. Als iemand wegloopt dan is het klaar, dan moet je mensen niet achtervolgen om hem vervolgens te gaan schoppen en slaan.”

De vraag die de afgelopen dagen in de media werd gesteld is hoe men dit kan voorkomen. Benlamkaddem denkt dat het aan meerdere aspecten ligt. En hoe zou de 40-jarige Persoonsbeveiliger handelen als scheidsrechter in een wedstrijd zoals die in Almere? “Tijdens de wedstrijd proef je de sfeer en kun je een wedstrijd lezen. Dat is een beetje ervaring en ook een deel mensenkennis. Met wat voor mensen heb ik hier te maken? Is het een gevoelige doelgroep? Met Marokkanen weet ik hoe ik met ze om moet gaan, omdat ik de opvoeding ken. Maar een ander weet dat natuurlijk niet. Iemand die het niet weet zou ik adviseren om de wedstrijd te staken. Want als scheidsrechter ben je er niet om te weten hoe men zich gaat gedragen. Je bent er om de wedstrijd tot een goed eind te laten komen. Voel je de agressie aankomen dan kap je. Je moet totaal niet doorgaan. Ik zou als scheidsrechter de wedstrijd in Almere hebben gestaakt als ik een agressieve sfeer zou opmerken. Ik zou eerst de trainer benaderen en hem laten weten dat de volgende stap in zicht komt, en dat is het staken van de wedstrijd. Je legt de verantwoordelijkheid van zijn jongens bij hem en maant hem tot actie om zijn jongens in het gareel te houden.”

Nu werd Richard Nieuwenhuizen volgens de mediaberichten na het fluitsignaal aangevallen. Het staken van de wedstrijd is dan geen optie meer zullen veel mensen natuurlijk zeggen. “Wat die jongens hebben gedaan is niet goed te praten. Totaal niet! Maar ze hebben niet uit het niets deze aanval ingezet. Zoiets gebeurt niet uit het niets, er is iets voorgevallen tijdens de wedstrijd. De scheidsrechter van die wedstrijd zou hier antwoord op kunnen geven. Een belangrijke vraag is ook: Wat voor een scheidsrechter had je tijdens deze wedstrijd? Op amateurniveau beschik je ook over clubscheidsrechters. Heeft zo een scheidsrechter een cursus gevolgd bij de KNVB? Kent hij de regels? Weet hij met emoties om te gaan? Als uitspelende ploeg voel je je soms benadeeld door de scheidsrechter van de club van de tegenstander en dit komt vaker voor. Nogmaals, je moet zulke dingen niet uit de hand laten lopen. Rapporteer ook aan de bond wat je is opgevallen. Wat we ook regelmatig doen is een ‘koelingsperiode’ inlassen. Dit houdt in dat we ongeveer een half uur met de trainers en aanvoerders van beiden partijen communiceren en de kans geven om af te koelen. Daarbij geef je ook aan dat de volgende keer de wedstrijd wordt gestaakt indien de situatie niet volgens de normen en waarden is. Je weet namelijk niet wat er in de hoofd van een speler afspeelt. Ik ga nog een stap verder. De trainer, wat voor een trainer is het? Wat heeft hij gedaan tijdens de wedstrijd? Als ik als trainer zie dat mijn speler door het lint gaat dan grijp ik in. Als trainer is dat mijn plicht!”

Het lijkt erop dat Benlamkaddem veel dingen kan noemen waar het fout is gegaan in Almere. De Marokkaan heeft zoveel te vertellen aan de redactie van Atlas-Lions en we hopen ook dat dit meerdere lezers bereikt. Niet alleen van Marokkaanse afkomst, want wat de man zegt klinkt logisch maar je moet er maar net op komen. “Na het laatste fluitsignaal moet er altijd iemand van de club zijn die de scheidrechter en zijn assistenten naar de kleedkamer begeleidt. Was er in Almere iemand aangewezen die met deze taak belast was? We hebben het dan wel over een B3-elftal, maar kijk wat er kan gebeuren. Op het niveau waar ik fluit heb je iemand die wordt aangesteld door de club en die komt meteen na het fluitsignaal naar me toe en begeleidt me. Ik heb het dan wel eens meegemaakt dat de thuisclub zo teleurgesteld is in de uitslag dat ze geen begeleiding verzorgen en dan sta je er alleen voor. Dus agressie op de voetbalvelden is er op elk niveau, dat zeker. Is het niet met spelers dan is het wel met het publiek.”

Hard. Keihard aanpakken is wat er gedaan moet worden volgens Badr Benlamkaddem. “De KNVB is al hard in straffen, maar nu moet het nog harder worden. Er moet een statement gemaakt worden, ongeacht het feit dat het hier om jongen jongens gaat. En de statement moet niet alleen in Amsterdam gemaakt worden of in heel Nederland. Dit nieuws heeft namelijk ook Duitsland en België bereikt. Ik heb een collega in de Franse Ligue 1 die er zelfs over heeft gehoord. Ook zij hebben met agressie te maken, maar daar is er nooit iemand overleden. Dit gaat de hele wereld over, zelfs in Japan zijn ze op de hoogte, naar wat ik heb vernomen. Keihard aanpakken en een voorbeeld stellen, want dit is een serieuze zaak. Of je nu allochtoon bent of autochtoon, dat doet er niet toe! Ik kan niet beloven dat het dan nooit meer gebeurt, want we hebben nog altijd met mensen te maken. En wanneer dat het geval is, kun je alles verwachten.”

Benlamkaddem had het eerder over de kans dat scheids en grensrechters hun werk zouden kunnen gaan neerleggen uit angst. “Je hebt met zoveel emoties te maken als het gaat om spelers en publiek. Scheidsrechters zijn bang geworden, zo reëel moeten we zijn. Ik ken een aantal scheidsrechters die besloten hebben om niet meer te fluiten, vanwege gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt. Ik ben iemand die zegt: ’Ik laat mijn hobby en mijn vrije tijd niet door tuig als jij bepalen.’ Ik heb veel plezier in wat ik doe, want het leven bestaat niet alleen uit hard werken. Ik doe wat ik doe omdat het mijn hobby is en elke wedstrijd begin ik weer met de gedachte: deze wedstrijd moet naar een goed einde worden geleidt. Ook ik kan die dag niet goed hebben gefloten, maar als de wedstrijd voorbij is moet iedereen elkaar de hand schudden en lekker gaan douchen. Als er na de wedstrijd nog iemand wordt aangevallen, dan heb ik tijdens de wedstrijd niet goed opgelet.”

Benlamkaddem wil niet onder banken of stoelen steken dat Marokkanen vaak voor problemen zorgen. De scheidsrechter is er ook keihard en eerlijk in. “Ja, bij veel serieuze incidenten zijn Marokkanen betrokken! Dat is de realiteit en daarom heb ik ook gezegd dat we hier iets samen aan moeten doen. We moeten in de spiegel durven kijken en onszelf afvragen: Waar ligt dit nu aan? Hoe kan dit? Moeten we zo blijven doorgaan? Nederland is een voetbalcultuur waar we de vrijheid hebben om onze dingen te doen. Moeten we daadwerkelijk elke keer zo in de picture komen? Moeten we telkens betrokken zijn bij incidenten en is dit wat we aan het Nederlandse volk willen presenteren? Natuurlijk doen ook autochtonen jongeren rare dingen, maar we hebben het hier over een dode. Iemand is doodgeslagen. Wij als Marokkaanse gemeenschap moeten de handen ineen slaan en zeggen: wij gaan dit beter maken! Steun en stimuleer elkaar en doe dat vooral door elkaar op een goede manier te verbeteren en de waarheid te vertellen. Roep tegen je vriend: ‘Hey, je bent verkeerd bezig gozer! Waar is je kind? Ben je met hem mee geweest naar het voetballen?’ Ik zeg niet dat je je cultuur moet verwaarlozen, maar wees betrokken. Weet wat je kind doet tijdens het voetbal, want opvoeding stopt niet bij de deur. Je kind bij de voetbalclub droppen en hem in z’n eentje terug laten komen is niet hoe het hoort. Ik heb drie dochters die op hockey zitten en ik ben er altijd bij. Ik zie hoe mijn kinderen reageren tijdens het spel en en kan daarop anticiperen.”

Begeleiding zou dus een grote rol moeten spelen in de ogen van Benlamkaddem. “Waarom kunnen wij dat niet? Waarom kunnen wij onze kinderen niet op een positieve manier begeleiden? Als jij het niet kan zoek dan hulp! We wonen in Nederland waar we de faciliteiten hebben om beter te functioneren. Ik zeg dit echt niet om mijn gemeenschap te bekritiseren, anders sprak ik niet telkens over ‘mijn’ gemeenschap. Dit is de waarheid en die is positief. We wonen hier en zijn deel van de Nederlandse samenleving. We zijn slim, sportief en wil hierbij benadrukken dat wij niet gewelddadig zijn. We zijn betrokken in onze kringen en kunnen zoveel betekenen voor de maatschappij! Maar we moeten wel weten hoe. Als jij ervoor zorgt dat je kind beter wordt, dan wordt de toekomst van onze gemeenschap beter. Als ik nu het juiste voorbeeld geef aan mijn kinderen, dan zullen zij dat weer doorgeven aan hun kinderen. Maar als we dat niet doen, dan zal het elke generatie erger worden.

Er zitten helaas een paar rotte appels tussen die het voor de rest verpesten. Hierdoor krijgen mensen zoals Wilders de munitie om ons hele gemeenschap te bekritiseren. Laten we dit samen aanpakken! Als we dit niet samen doen dan gaat onze gemeenschap simpel gezegd naar de klote! Dit willen we niet! En veel mensen kunnen nu gaan roepen dat ik bepaalde mensen uit mijn gemeenschap bekritiseer. Ja, maar dit is echt de tijd om elkaar op aan te spreken. Dit is de tijd om te zeggen stoppen nu! Het maakt mij niet uit waar je vandaan komt. Waar het mij uiteindelijk om gaat is dat een ieder die zo een misstap maakt gestraft wordt voor zijn daden als een individu en niet dat de gehele gemeenschap de dupe hiervan wordt. Ik ben geen politicus, ik ben een sportman en hoop dat wij allemaal hiervan zullen leren om positef in het leven te staan zonder geweld.