Youness Mokhta

Interview door : Youssef Aghmir - Gepubliceerd op : 07 Juli 2013
Amsterdam - Onlangs konden de bezoekers van Atlas-Lions.nl stemmen op de beste Marokkaanse Eredivisie voetballer van het seizoen 2012-2013. Van de ruim 2800 stemmers eindigde Youness Mokhtar met 44% van de stemmen boven o.a. Anouar Kali (22%) en ploeggenoot Rochdi Achenteh (10%), en sleepte daarmee de Atlas-Lions.nl trofee binnen.

Mokhtar kende een uitstekend debuutseizoen bij PEC Zwolle. Mede door zijn sterke spel wist de promovendus zich te handhaven in de Eredivisie, waardoor PEC Zwolle ook dit jaar op het hoogste niveau te bewonderen zal zijn. De redactie van Atlas-Lions.nl sprak onlangs met de aanvaller af op het Rembrandtplein te Amsterdam, waar de prijsoverhandiging plaatsvond. Wij grepen deze mogelijkheid ook aan om Mokhtar enkele vragen te stellen over het afgelopen seizoen, de Olympische Spelen en de huidige ontwikkelingen bij het Marokkaans elftal.
 
Youness Mokhtar: “Het heeft me heel lang gekost om er overheen te komen. Ik heb Pim Verbeek daarna ook niet meer gesproken. Hij heeft mij niet meer gebeld.”

[pimg]http://atlas-lions.nl/extranews/Mokhtar1.PNG[/pimg]
Youness Mokhtar met de Atlas-Lions.nl trofee voor de beste Marokkaanse Eredivisie voetballer van het afgelopen seizoen
 
Youness Mokhtar was vorig seizoen één van de sleutelspelers aan de kant van PEC Zwolle. In zijn debuutjaar in de Eredivisie wist de jongeling meteen een basisplek te veroveren en was hij een ware plaag voor zijn tegenstanders. Ondanks een sterk seizoen vindt de vleugelaanvaller dat het beter kon. “Deels ben ik wel tevreden, maar aan de andere kant heb ik het gevoel dat er nog veel meer in had gezeten. Ik wil werken aan mijn rendement. Dat moet toch iets hoger worden. Volgens mij had ik het afgelopen seizoen zes goals gescoord en zes assists gegeven. Voor mijn eerste jaar in de Eredivisie zijn dat mooie cijfers, maar ik wil dit seizoen een hoger rendement halen In-sha’Allah.”

Zijn sterke debuutseizoen trok de aandacht van enkele Eredivisieclubs. Onlangs verschenen er diverse berichtgevingen in de Nederlandse media dat zowel SC Heerenveen als FC Twente interesse hebben in de voormalig jeugdinternational van Marokko. De kans is groot dat Mokhtar al zijn laatste wedstrijd voor PEC Zwolle heeft gespeeld. “Er zijn inderdaad wat clubs die belangstelling hebben getoond. Zelf schat ik de kans heel hoog in dat ik dit seizoen niet meer bij Zwolle speel. Dat kun je natuurlijk niet met zekerheid zeggen, omdat het in de voetballerij heel raar kan lopen, maar de kans is vrij groot dat ik vertrek bij Zwolle.”

Youness Mokhtar heeft een geweldig seizoen achter de rug. De bezoekers van Atlas-Lions.nl deelden deze mening en stemden tijdens de ‘Beste Marokkaanse Eredivisie Speler’ poll, massaal de op Marokkaanse aanvaller. Ook Mokhtar hield de poll op de website in de gaten en was zeer tevreden met het uiteindelijke resultaat. “Ik ben er supertrots op dat ik door de meeste Marokkaanse supporters ben verkozen tot beste Marokkaanse voetballer van de Eredivisie. Ik moet eerlijk zeggen dat het mij wel wat doet. Ik ben heel blij met de prijs en zal het een mooie plek geven.”

Ondanks een geweldig seizoen kende Mokhtar ook een teleurstelling. De jonge Atlas-Leeuw speelde met het Olympische elftal van Marokko alle kwalificatiewedstrijden. Mede door een sterk spelende Mokhtar wist het Olympische elftal van Marokko zich te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in Groot-Brittannië. Helaas haalde de aanvaller van PEC Zwolle de uiteindelijke selectie van Marokko-23 voor de Olympische Spelen niet. “Ik moet heel eerlijk zeggen dat het wel als een harde klap aankwam. Ik heb alle kwalificatiewedstrijden meegespeeld. Ik was ook aanwezig tijdens wedstrijden die niet op FIFA-data werden gespeeld. Ook ik had mijn club achtergelaten omdat ik dolgraag voor Marokko wou uitkomen. Uiteindelijk dwing je kwalificatie af voor de Olympische Spelen, waar ik een groot aandeel in heb gehad, en word je niet geselecteerd. Dat deed me echt heel veel pijn. Het heeft me ook heel lang gekost om er overheen te komen. Ik heb er echt van gebaald. Ik heb er twee jaar naartoe gewerkt. Dat was één van de redenen waarom ik destijds voor Marokko had gekozen.  Ik wilde dolgraag met Marokko uitkomen op de Olympische Spelen. Als je dan zo hard je best doet en dan op het laatste moment te horen krijgt dat de keuze niet op jou is gevallen ondanks dat je goed hebt gepresteerd, dan komt het als een mokerslag aan. Ik heb Pim Verbeek daarna ook niet meer gesproken. Hij heeft mij niet meer gebeld.”

Ondanks de teleurstelling die Mokhtar te verwerken kreeg, heeft hij thuis wel alle wedstrijden bekeken van het Olympische elftal van Marokko. “ Ik heb alles gevolgd. Je bent er zo nauw bij betrokken, dat je toch gaat kijken. Ik voel nog gewoon een binding. Het deed me wel pijn om de jongens te zien voetballen en dat ik achter de TV zat.”

Inmiddels kan de voormalige speler van Jong Marokko alleen maar uitkomen voor het eerste elftal van Marokko. De ploeg van Rachid Taoussi zag Ivoorkust als groepswinnaar eindigen, waardoor Marokko zich voor de vierde keer op rij niet voor het WK wist te kwalificeren. Ook Youness Mokhtar heeft naar de kwalificatiewedstrijden van Marokko gekeken en legt uit waar het volgens hem altijd bij Marokko misgaat: “Ik heb een aantal wedstrijden gekeken. Ik vind het zonde dat ze zich niet meer hebben gekwalificeerd voor zo’n mooi toernooi. Het is niet iets kleins denk ik. Het is een structureel probleem. Het is iets wat al heel lang speelt. Ik denk dat je gewoon een goede mix moet hebben van harde werkers en mooie voetballers. Daar moet je dan een goed team van vormen. Dat ontbreekt er momenteel. Je kan geen team hebben met elf harde werkers en ook een team met elf mooie voetballers gaat niet werken. Je moet een team samenstellen met harde werkers en mooie voetballers, die een actie durven te maken en er voor gaan. In-sha’Allah dat we een team kunnen samenstellen die klaar is voor de Afrika Cup van 2015, wat in eigen land wordt georganiseerd.”

Youness Mokhtar voelt zich gesteund door de Marokkaanse fans en sluit af het interview af met een bedankje richting de bezoekers van Atlas-Lions.nl. “Ik wil alle bezoekers bedanken voor hun stem op mij en die mij hebben gesteund en vertrouwen in mij hebben. Ik ben heel blij met de prijs. Bedankt allemaal!”