Pim Verbeek - Deel 2

Interview door : Youssef Aghmir en Youssef Ghazouani - Gepubliceerd op : 15 Augustus 2013
Onlangs namen Atlas-Lions.nl redacteuren Youssef Aghmir en Youssef Ghazouani een interview af bij Pim Verbeek. De voormalige trainer van Jong Marokko en huidige hoofdverantwoordelijke voor Marokko -17 en -20 heeft het in deel 2 van het interview over de A-selectie van Marokko

Pim Verbeek: “Toen Gerets weg ging, hadden ze mij mogen bellen”.

[pimg]http://atlas-lions.nl/style/default/verbeek1.png[/pimg]
Atlas-Lions redacteuren Youssef Ghazouani & Youssef Aghmir met Pim Verbeek

A-Selectie


Hoe kijkt u naar de A-selectie. Ze hebben zich niet gekwalificeerd voor het WK en ook de Afrika Cup was een teleurstelling.
Daar ben ik heel simpel in. Ik heb daar een mening over, maar die hou ik gewoon voor mezelf. Want ik vind dat je binnen de bond en staf, collegialiteit heel belangrijk. Het is erg ongepast als een trainer iets over mij zegt, laat staan dat ik iets over een trainer zeg waar ik niet verantwoordelijk voor ben. Taoussi zijn taak is om zoveel mogelijk prijzen te halen en mijn taak is om de spelers te zoeken en te kwalificeren en spelers klaar te maken voor de A-selectie. Dan is het aan de nationale trainer of hij daar gebruik van gaat maken, ja of nee.

Hoe is uw relatie met Taoussi? Adviseert u hem ook wel eens over bepaalde spelers?
Nee, maar als hij me nodig heeft, dan kan hij me gewoon bellen. Hij weet me echt wel te vinden. Daarnaast heeft hij ons prima gesteund bij Marokko onder 17. Hij was goed naar de spelers toe. Hij heeft zich ook niet nadrukkelijk opgedrongen. Hij heeft ook tegen mij gezegd dat de jongens gewoon hun gang moesten gaan en dat hij trots op ze was. Het is goed dat hij zich ook voor onder 17 interesseert.

Maar uw naam valt vaak als mogelijke opvolger van Taoussi. Speelt er al wat en staat u er voor open?
Nee, ik heb een contract tot 2014 en hij volgens mij ook.

Maar staat u er wel voor open?
Nee, hij is momenteel de coach.

Maar wat als hij wordt ontslagen?
Elke vraag met ‘als’, daar geef ik in ieder geval geen antwoord op. Nee, maar ik lees en hoor al die verhalen, maar dat is opportunisme troef. Als we één wedstrijd verliezen dan kunnen we er niks van en als we twee wedstrijden winnen dan zijn we weer geweldig. Ik heb mijn eigen taken en verantwoordelijkheden en heb het prima naar mijn zin. Mijn contract loopt tot 2014.

Had u ooit vanaf het moment dat u was begonnen tot anno nu, prioriteit om de A-selectie te coachen?
Toen Gerets weg ging, hadden ze me mogen bellen.

En dat hebben ze niet gedaan?
Nee. Ik denk dat ik op dat moment de meest logische opvolger was geweest. Zo arrogant ben ik dan ook weer wel.

Waarom?
Omdat ik het Marokkaanse voetbal ken, omdat ik het Olympische elftal ken. Ik kende alle spelers.

Maar had u niet zoiets van: ‘ik stuur even mijn CV’ door?
Haha, mijn CV doorsturen? Ik ben bij drie WK’s geweest. Daar hebben ze me voor binnen gehaald.

Maar vindt u het niet jammer dat ze u niet hebben benaderd, maar gelijk voor Taoussi hebben gekozen?
Nee hoor. Dat is gewoon de keuze van de bond. Er staat ook nergens in mijn contract dat ik automatisch trainer van de A-selectie word. Alleen was het op dat moment logisch geweest als ze mij zouden benaderen.

Maar u hebt met de bond nog niet over u toekomst gesproken?
Nee, dat kan ook niet, want ik heb net gelezen dat Fassi Fihri weg gaat. Ik krijg met een totaal ander bestuur te maken.

Hoe is u relatie met Ali Fassi Fihri?
Prima!

U zei net dat uw contract in 2014 afloopt. Wat zijn de plannen? Wilt u nog doorgaan?
Op dit ogenblik is de WK onder 17 mijn prioriteit. Dat is in oktober en november. Daarna ga ik met het nieuw bestuur om de tafel zitten om alles te bespreken.

Ali Afellay is u rechterhand. Dus als u stopt, stopt Ali Afellay ook. Jullie zijn tegelijk aangesteld. Hoe is uw relatie met Ali Afellay?
Uistekend! Ali is mijn linker en rechter hand. Ali is mijn aanspreekpunt voor mijn spelers als ik in Marokko of in Nederland ben, omdat hij de Arabische taal machtig is en Frans beter spreekt dan ik. Dus Ali is een aanspreekpunt voor spelers en ouders. Ali is scout en kijkt om zich heen. Ali is een 100% voetbalman. Hij kent alles van het Marokkaanse voetbal. Hij houdt mij op de hoogte van wat er speelt binnen en buiten het Marokkaanse voetbal. Omdat hij nu al drie jaar mee loopt, heeft hij een goed zicht op wat voor spelers we hebben en wat voor spelers we zoeken. Ali zit helemaal niet aan mij vast. Ali werkt voor de Marokkaanse voetbalbond. Ik heb hem wel meegenomen, maar ik heb ook nog vier andere scouts meegenomen. Ik heb nog een scout in Frankrijk, één in België en één in Nederland. Dus we hebben vier scouts/tipgevers.

Maar uw broer en Henk Duut zijn wel afgevallen bij de Marokkaanse bond.
Ja, maar Henk (Duut red.) was voor onder 23 en Robert (Verbeek red.) was voor onder 20. Toen beide projecten niet meer bestonden, zijn die contracten beëindigt. Of dat slim is…

Dat betwijfelt u…
Nee, ik vind het niet slim. Als je zoveel kennis in huis hebt dan is het niet verstandig als je daar geen gebruik van maakt. Coaches die ook met onder 17 overal zijn geweest. Ik was het er absoluut niet mee eens. Ik had beide gehouden, gezien hun ervaring met het Marokkaanse voetbal, plus de scouting in Europa. Er lopen zoveel spelers rond en dat kan ik absoluut niet in mijn eentje doen. Ik heb mensen om me heen nodig die dezelfde visie hebben als ik. Dus alle tips die ik nu krijg, kan ik niet meer allemaal nalopen. Ik vond het gewoon buitengewoon jammer, omdat zij absoluut waarde hadden voor het Marokkaanse voetbal. Maar goed, het stond gewoon in hun contract. De Marokkaanse bond heeft het voor de rest prima afgehandeld. Ze hebben niks verkeerds gedaan alles netjes gedaan, zoals er in 2010 afgesproken was.

Wat is u het meest meegevallen en wat is u het meest tegengevallen?
Laat ik beginnen met tegengevallen. Eigenlijk niks. Wat de functie van het bondscoachschap bij Marokko moeilijk maakt, is het taalprobleem. Dat is wel een probleem. Je hebt altijd spelers die het Frans of Arabisch niet beheersen, of dat ze alleen maar Nederlands praten. De bondscoach heeft het al moeilijk omdat hij maar een paar dagen de tijd heeft om een elftal voor te bereiden. De spelers komen uit het Nederlandse, Belgische, Franse, Spaanse en Marokkaanse voetbal. Dat is allemaal anders. Andere filosofie, andere ideeën, andere visie, dus daar moet je al een team van smeden, dat valt al niet mee. Dan heb je nog een taalprobleem. Dan neem ik bijvoorbeeld Zakaria El Azzouzi van Ajax. Spreekt voornamelijk alleen maar Nederlands. Er zijn talloze spelers die hem begeleiden, maar als er in het veld wat gezegd moet worden in de coaching, is er een probleem. Dat geldt niet alleen voor onder 17, maar ook voor de overige elftallen. Ik denk dat het bondscoachschap bij Marokko heel moeilijk is. In het Argentijnse elftal spreken ze allemaal dezelfde taal, maakt niks uit waar de spelers vandaan komen, maar ze spreken allemaal hetzelfde. In Korea is het precies hetzelfde. Australië hoef je je geen zorgen over te maken. Alle landen hebben dat probleem niet. Marokko heeft dat wel. Dat maakt het ook in je coaching, analyses en wedstrijdbesprekingen moeilijk. Je moet het altijd in twee talen doen. Ik heb er ook een videoanalist bij gehaald bij onder 17 en het Olympische elftal, omdat het zien beter doordringt dan het vertellen. Dus de taal is lastig. Daar had ik me niet op voorbereid. Punt twee is de Ramadan. Daar ben ik ook niet blij mee. Dat heeft ook invloed gehad op de spelers. Wat me is meegevallen is dat toen ik begon, dat ik verhalen hoorde dat de sfeer tussen de lokale jongens en Europese jongens slecht is. Ik heb daar nooit een probleem mee gehad. Natuurlijk zijn er wel één of twee jongens die de sfeer verpesten, maar die heb ik er allang uitgegooid.

Wat vindt u van het feit dat uw aanvoerder Fettouhi en Barrada in de Emiraten zitten?
Dat zijn individuele keuzes. Daar heb ik me nooit mee bemoeid en zal ik me ook niet mee bemoeien. Van Barrada was ik wel even verrast. Ga er maar vanuit dat het om dusdanige bedragen gaat, waarvan hij denkt dat zijn toekomst en die van zijn familie financieel veilig is. Als je volgende maand je kruisbanden scheurt en speelt nooit meer, dan kijkt er ook niemand meer naar je om. Dus het zijn individuele keuzes, waar ik wel een mening over heb, maar zolang ik niet alle details weet, is het moeilijk om daar over te oordelen.