Ajax-Special

Interview door : Youssef Ghazouani, Mustapha Esadik en Ahmed Boukha - Gepubliceerd op : 12 Maart 2014
Amsterdam - De binding tussen de grootste club van Nederland, Ajax, en de Marokkanen in Nederland is alles behalve sterk. Hoe komt het toch dat zo weinig Marokkaanse jongeren in Nederland zichzelf een trotse supporter noemen van de club uit de hoofdstad, terwijl er alleen al bij de Ajax A-junioren vijf Marokkaanse talenten actief zijn? Hoe kijkt Ajax tegen dit ‘probleem’ aan en hoe komt het dat er sinds Tarik Oulida in de jaren ’90 geen enkele Marokkaanse jeugdspeler wist door te breken naar Ajax 1. Atlas-Lions.nl redacteuren Ahmed Boukha, Mustapha Esadik en Youssef Ghazouani gingen op onderzoek uit en interviewden Financieel directeur Jeroen Slop, Manager Talent Development Ruben Jongkind, Ajax A1 spits Zakaria El Azzouzi en zijn begeleider én oom Said Mahdaoui over deze kwesties.


Jeroen Slop

[pimg]http://atlas-lions.nl/style/default/Jeroen_Slop.png[/pimg]
Jeroen Slop. Financieel directeur Ajax. (Foto: Ajax.nl)


Hoe kijkt u tegen het feit aan dat relatief weinig Marokkanen supporter zijn voor Ajax?
“Als we samen een probleem onderkennen en daar een uitdaging inzien. Wij zijn niet alwetend. Daarom zien wij graag ook vanuit de Marokkaanse voetballiefhebbers initiatieven die ervoor kunnen zorgen dat ze zich meer bij Ajax betrokken gaan voelen. Een voorbeeld dat u noemde was bijvoorbeeld het eten. Nou, als er meer vraag naar vegetarisch of Halal voedsel is, dan moeten we het er met de cateraar eens over hebben.”

Hoe kan het dat er weinig Marokkaanse Amsterdammers op de tribune zitten bij thuiswedstrijden van Ajax?
“Het zijn er inderdaad te weinig. Het zou een goede zaak zijn als er meer Marokkaanse Amsterdammers zich met Ajax verbonden zouden voelen. En zodanig dat ze graag naar het stadion komen. Er is geen reden om een situatie te hebben, waardoor zij zich niet welkom zouden voelen. Want dat is absoluut niet het geval. Dus mocht er iets zijn dat die voetballiefhebbers ervan weerhoudt om naar het stadion te gaan, dan is de club daar graag van op de hoogte. Ik zeg niet dat we alles kunnen veranderen, maar we kunnen er wel iets aan doen.”

Heeft Ajax in het verleden wel eens suggesties gehad van Marokkaanse supporters?
“Bij mijn weten niet. We krijgen dagelijks vele vragen van supporters. Maar voor zover ik weet niet.”

Als u de Arena in kijkt tijdens een thuiswedstrijd. Ziet u dan ook Marokkaanse supporters?
Om eerlijk te zijn let ik daar helemaal niet op. Ik kijk niet naar de tribune vanuit dat oogpunt. Volgens mij is het op de tribune wel een redelijke afspiegeling van de maatschappij.”

Marokkaanse voetballiefhebbers houden over het algemeen van technisch verzorgd voetbal. Dat zou perfect bij Ajax moeten passen. In de praktijk blijkt dat vaak niet het geval te zijn. Hoe kan dat?
“De kracht van het voetbal van Ajax is dat het spelers die fysiek niet de sterkste zijn, maar door techniek en schoonheid en aantrekkelijk voetbal het verschil maken. Dus dat zou eigenlijk heel goed moeten zijn.”

Is Ajax een club die ook toenadering zoekt met Amsterdamse Marokkanen via plaatselijke clubs, scholen en andere instanties?
“Ja, dat gebeurt ook. Onder andere via de Ajax Campus. Dat is een aparte organisatie, waar Ajax aan gelieerd is. Er wordt samengewerkt met scholen, woningbouwverenigingen en lokale overheden. Op die manier is er samenwerking om samen projecten aan te pakken en trainingen te geven. Bijvoorbeeld aan jongeren over het voorbeeldgedrag, normen en waarden, van een Ajacied. En wat het betekent om bij Ajax te horen.”

Heeft Ajax ooit wel eens overwogen om een goede Marokkaanse voetballer te halen om zo meer Marokkaanse supporters te krijgen?
“Bij Ajax gaat het aantrekken van een speler alleen vanwege technische redenen. Een goed voorbeeld was de Japanse speler Shinji Ono. Hij werd ons destijds aangeboden. Wij hebben hem niet gecontracteerd. Wij beslissen op kwaliteiten, dat geeft bij ons de doorslag, worden beslissingen genomen. Niet om aandacht in een bepaald land of bij een bepaalde doelgroep, tv-gelden of extra verkoop van kaarten.”

Ajax speelde in 2004 een benefietwedstrijd tegen de Marocprofs, om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Al Hoceima. Die wedstrijd werd door een deel van de supporters verpest. Hoe werd dat vanuit Ajax gezien?
“Het was natuurlijk niet bepaald leuk om te zien dat er in het stadion spullen werden gesloopt. Dat is altijd negatief. We hadden destijds de wethouder (Ahmed Aboutaleb red.). Die greep de microfoon en sprak ze toe. Het is door dat incident zeker niet zo dat door die wedstrijd er geen Marokkaanse supporters meer welkom zijn.”

Waarom speelde Ajax die wedstrijd destijds?
“Ajax heeft die wedstrijd gespeeld om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving. Wij zijn een sociale club. Ook na de Turkse aardbeving hebben we tegen de Turken gespeeld om geld in te zamelen. En na de Japanse tsunami hebben we met een Japanse fondsenwerving gewerkt. Het is dus breder. Ook in Nederland zelf zijn er voorbeelden. Zo heeft Lucky Ajax na het overlijden van de grensrechter in Almere een wedstrijd gespeeld tegen Buitenboys om geld in te zamelen voor de weduwe.”

Zou Ajax er tegenwoordig ook voor open staan om tegen de Marocprofs te spelen?
“Daar zeggen we bij voorbaat geen nee tegen. Ik zou het breder willen trekken. Als er bijvoorbeeld een Marokkaanse club is, die tegen Ajax een oefenwedstrijd zou willen spelen. En het past binnen het schema van de voorbereiding. Dan is er geen reden om daar zonder nadenken of zonder intern overleg nee tegen te zeggen.”

In 2003, het jaar van de terroristische aanslagen in Casablanca, was Ajax van plan om een oefenwedstrijd tegen Raja Casablanca te spelen. Dat is toch niet doorgegaan destijds?
“Ik weet dat het toen speelde, maar dat is inderdaad niet doorgegaan. De reden daarvoor was dat het te gevaarlijk was.”

Zou het niet een goed idee zijn om een oefenwedstrijd tegen een Marokkaanse ploeg te spelen?
“Dat kan. In dat geval zou je wel wat moeten verlangen van de tegenstander. Als het gaat om sociale controle van de aanhang. Zo moet het bij uitwedstrijden natuurlijk wel veilig zijn.”

Bijvoorbeeld een MAT Tetouan? Aangezien veel Marokkaanse Amsterdammers daar hun achtergrond hebben.
“Als het in de voorbereiding past. Want Ajax is heel nauwkeurig in de opbouw naar het begin van de competitie toe. Als bepaalde zaken passen in het beleid en de planning van Ajax, dan maakt het vervolgens niet uit of het bijvoorbeeld een Marokkaanse, Engelse of Duitse club is.”

Ruben Jongkind

[pimg]http://atlas-lions.nl/style/default/Ruben_Jongkind.png[/pimg]
Ruben Jongkind, Manager Talent Development, op de foto met Ajax legende Johan Cruijff. (Foto: Hart Amsterdam Museum)


Nordin Amrabat, Mbark Boussoufa en Yasin Ayoub zijn voorbeelden van technisch zeer vaardige spelers die in de jeugdopleiding van Ajax hebben gespeeld. Toch hebben zij nooit in het eerste gespeeld. Hoe kan dat?
‘Volgens mij reageren Marokkaanse spelers in het algemeen er niet goed op als ze alleen maar hard worden aangepakt. Zij hebben ook warmte nodig. Ik ben zelf half-Spaans. Zuidelijke mensen moet je niet afmaken in een groep. Dat werkt averechts. Bij pubers werkt dat nog door. Dat is een cruciale fase. Je moet kijken naar wat ze individueel nodig hebben. Daar moet je op de juiste manier op inspelen.”

Is het nieuwe beleid, ingezet door Johan Cruijff een positief effect op Marokkaanse voetballers bij Ajax?
“Dat denk ik wel. In twee opzichten. Wij kijken naar basiskwaliteiten. Ik denk dat de instroom van Marokkaanse spelers in de jeugd zou kunnen verhogen. Zo hebben we recent twee scouts aangesteld, die de velden en pleintjes aflopen op zoek naar talent. Zodat we de geweldige, technische spelers niet mis zullen lopen. Soms zitten ze niet eens bij een club. Daarnaast is de individuele benadering nu zodanig dat spelers datgene krijgen wat ze nodig hebben. Zo heeft de ene jeugdspeler op scholing en studie hulp nodig, terwijl de ander meer vanuit de individuele voetbalkant benaderd moet worden. Daar hebben we speciale trainers voor.”

Op welke positie spelen Marokkaanse voetballers over het algemeen bij de jeugdteams van Ajax?
“Het zijn vaak technisch gezien goede voetballers, die dus op het middenveld spelen. Ze hebben een goede handelingssnelheid, maar het overzicht en het rendement is soms minder.”

Ajax had in het verleden voetbalscholen in Afrika, die inmiddels afgestopt zijn, en tegenwoordig 1 club in Zuid-Afrika. Kijkt Ajax ook wel eens in Marokko voor talent?
“Soms moet je niet kijken naar het actuele niveau, maar het potentiele niveau. Het actuele niveau dat ziet iedereen. Binnen scouting kun je het verschil maken, door de potentie te zien. Maar Marokko is niet ter sprake gekomen.”

Zakaria El Azzouzi & Said Mahdaoui

[pimg]http://atlas-lions.nl/style/default/Zaka_Said.png[/pimg]
Said Mahdaoui (links) met zijn neefje, Marokko-17 en Ajax A1 spits Zakaria El Azzouzi. (Foto: Atlas-Lions.nl)


Zakaria El Azzouzi


Hoe ben je begonnen met voetballen?
“Gewoon op het pleintje. Daarna ben ik gaan spelen voor OSC, Osdorps voetbal club. Daar heb ik twee jaar gespeeld tot mijn tiende. Daarna heb ik een half jaar voor Blauw Wit gespeeld. Op mijn 11e ben ik naar DWS gegaan. Daar heb ik twee jaar gespeeld, waarna ik naar Ajax ben gegaan.“

Op welke leeftijd ben je gescout door Ajax? Hoe verliep dit proces?
“Ik kreeg pas heel laat een brief dat ik was aangenomen. Daarvoor was ik al aangenomen bij AZ. Dus ik kon kiezen tussen AZ en Ajax. Uiteindelijk had ik voor Ajax gekozen.”

Hoelang speel je al in de jeugd van Ajax?
”Ik begin aan mijn vijfde seizoen bij Ajax. Ik ben bij de C2 begonnen.”

Hoe heb je het proces meegemaakt bij Ajax vanaf de jeugd tot de A1?
”Best goed. Mijn eerste trainer was Arnold Mühren. Daarna kreeg ik Michel Kreek, Yannis Anastasiou, Orlando Trustfull en nu heb ik Gerry Vink en weer Orlando Trustfull.”

Ajax staat bekend als een harde leerschool. Hoe heb je dit zelf ervaren?
”Het klopt inderdaad. Want als je niet goed speelde, dan kreeg je dat direct te horen.”

Volgens het nieuwe beleid van Johan Cruijff wordt er nu meer gekeken naar het technische aspect van de spelers. Op de trainingen wordt er meer aandacht aan geschonken. Hoe ervaar je dit zelf?
”Dat kan wel kloppen inderdaad. Ik krijg individuele trainingen van Wim Jonk. Soms ook van Ronald de Boer en Richard Witschge. Tegenwoordig staan er ook meer trainers tijdens de trainingen op het trainingsveld.”

Ajax staat onder de Marokkanen in Nederland niet echt bekend als een populaire club. Merk je dit zelf in je omgeving?
”Je hoort van iedereen dat Ajax een hekel heeft aan Marokkaanse voetballers. Bijvoorbeeld dat ik daar weg moet omdat er geen enkele Marokkaanse speler is doorgebroken bij Ajax. Het doet me veel. Want door dat soort uitspraken wil ik bewijzen dat het wel kan.”

Hoe voelt het om een trotse Ajacied te zijn?
”Ik ben trots dat ik voor Ajax speel. Hoe mensen naar Ajax kijken en hoe ik naar Ajax keek voordat ik hier terecht kwam, geeft mij een trotser gevoel.”

Welke Marokkaanse talenten in de jeugdopleiding van Ajax zijn volgens jou de grote toptalenten?
”Ik vind Abdelhak Nouri het grootste talent uit de Ajax jeugd. Nouri is een hele slimme speler.”

Er voetballen in de Ajax jeugdopleiding enkele Marokkaanse talenten. Hoe is jullie band onderling?
”De band is wel goed. Ik zie de jongens van de andere teams niet zo vaak omdat je de hele dag bezig bent met je eigen team, maar wanneer we elkaar zien kunnen we wel met elkaar lachen.”

Trekken jullie wel met elkaar op?
”Dat dan weer niet. Ik zit bijvoorbeeld met Daoud Bousbiba in het team. Bij Ajax zie ik hem wel vaak, maar buiten het voetbal om niet.”

Hoe zie je je eigen toekomst bij Ajax? Hoe groot acht je de kans dat je op korte termijn in Ajax 1 zal spelen?
”Ik denk dat het uiteindelijk moet lukken. Wanneer weet ik niet, maar ik heb het gevoel dat ik in de Arena zal spelen.”

Wat zorgt ervoor dat je dat gevoel hebt?
”Ik krijg het vertrouwen van de club. Verder komt het ook door de kwaliteiten die ik heb.”

Said Mahdaoui


Zakaria werd op jonge leeftijd gescout door Ajax. Waarom kozen jullie specifiek voor deze club?
”Uiteindelijk is de keuze op Ajax o.a. gevallen vanuit het logistiek oogpunt. Ajax is een stuk dichter bij huis dan AZ. De kans is groter dat zijn moeder bijvoorbeeld een training of wedstrijdje kan bekijken. En omdat ik geboren en getogen ben in Amsterdam.”

Ajax staat bekend als een harde leerschool voor talenten. Hoe heb je dit zelf ervaren met Zakaria?
”In het begin hoorde ik hem er niet over. En dat vond ik vreemd. Naarmate hij ouder werd merkte ik het wel. Je moet het zien als een trechtermodel. Ieder jaar krijg je steeds minder speelminuten omdat de concurrentie moordend is. Daarin wordt het wel lastig. En ik zie hoe hij daarmee omgaat. Het is een lastig parket.”

Welke tips geef je Zakaria iedere wedstrijd mee?
”Dat hij in zichzelf moet blijven geloven en vertrouwen in zichzelf moet hebben. Dat hij kwaliteiten heeft, want anders speel je daar niet. Je probeert de voordelen ook uit te leggen waarom hij daar voetbalt. Dat hij bepaalde kwaliteiten en techniek bezit die niet iedereen heeft. En dat hij mede daardoor bij Ajax voetbalt. En dat hij zichzelf niet uit het veld moet slaan. Het komt namelijk eens voor dat je een slechte wedstrijd speelt. Iedereen speelt weleens een slechte wedstrijd. Het overkomt zelfs de besten. Zo’n jongen probeer je dan op te peppen. Soms zie ik dat hij een slechte wedstrijd heeft gespeeld, maar dat vertel ik hem dan niet omdat de trainer dat al gedaan heeft. En Zakaria is zelfkritisch en weet wanneer hij slecht heeft gespeeld.”

Hoe ervaar je de rol van je oom?
Zakaria: “Said loopt al jaren mee. Sinds ik bij de amateurs speelde. Hij steunt me en is overal aanwezig.”

Said:
“Dat klopt inderdaad. Ik begeleid Zakaria sinds jongs af aan. Het is niet dat ik harder ben gaan lopen omdat hij niet bij Ajax speelt. Hiervoor liep ik even hard voor Zakaria. Ook toen hij stage liep bij FC Utrecht en AZ. Maar ook al die KNVB wedstrijden. Dat wil je echt niet meemaken, want je bent echt veel tijd kwijt. Ik hoorde laatst dat er een 12-jarig Marokkaans talent van Malaga naar Manchester City zou gaan. Ik zit er middenin en geloof mij als ik zeg dat hij vanaf zijn twaalfde tot zeventiende levensjaar een hel zal meemaken. En dan moeten we zien of hij het haalt. Tenzij je over uitzonderlijke kwaliteiten beschikt waar men niet omheen kan.”

Op welke leeftijd merkte je dat Zakaria de potentie had om het tot de A-junioren te halen?
“Nou niet zo zeer. Kijk, je ziet op een gegeven moment dat hij goals maakt waarvan je denkt; jemig hoe doet hij dat? Dat hij bijvoorbeeld als een duveltje uit een doosje scoort. In de C1 had hij echt aan de lopende band gescoord en dan ga je wel geloven dat er meer in zit. Op een gegeven moment komt de B2 en dat was een leuk seizoen, maar in de B1 krijg je dan een soort van terugslag vanwege de enkelblessure van Zakaria. Je moet altijd relativeren. Als je een dubbele beenbreuk krijgt dan is het bij wijze van spreken over. Daarom moet je relativeren. Als Allah Subhanahu wa ta'ala (Geprezen en verheven is Hij) het wil, dan ligt er wat voor hem in het verschiet in het voetbal. Maar ik ben iemand die relativeert. Alles kan gebeuren. Ik zeg ook tegen hem dat hij zijn school moet afmaken. Ga gewoon lekker door met je school want je weet nooit waar het goed voor is. Je kunt het beter achter de hand hebben,omdat je het niet in eigen hand hebt. “

Ajax staat onder de Marokkanen in Nederland niet bekend als een populaire club. Wat is je mening hierover?
“Begrijpelijk, door bijvoorbeeld het feit dat er geen Marokkaanse voetballer is doorgebroken. Men vraagt zich af waarom Tarik Oulida niet slaagde bij Ajax. Waarom Nordin Boukhari, die leuke wedstrijden heeft gespeeld voor Ajax, door zijn eigen fans werd uitgefloten. Waarom Ismail Aissati en Mounir El Hamdaoui bijvoorbeeld niet geslaagd zijn bij Ajax.”

Veel Marokkaanse spelers als Mbark Boussoufa en Ouasim Bouy, wisten het eerste elftal van Ajax niet te halen. Wat zijn volgens jou de oorzaken hiervan?
“Ik denk dat er meerdere oorzaken zijn, zoals geld. Ik denk dat Ouassim Bouy ook voor het geld gekozen heeft. Bij Ouassim denk ik dat het ook een kwestie van vertrouwen is. Als hij het vertrouwen had gekregen van Ajax, dan was hij ook niet zo snel weg gegaan. Marokkaanse jongens zijn mentaal niet zo sterk als Nederlandse jongens. Dus vertrouwen krijgen is een belangrijke factor. Zakaria krijgt het vertrouwen van de trainer en van Ajax. Dus zo’n jongen gaat er dan harder voor knokken. In tegenstelling tot vroeger waar je een evaluatiegesprek had. Aan de hand van de evaluatiegesprekken werd er naar je afgelopen seizoen gekeken en dan werd er besloten of Ajax door met je ging. Dat heb je nu niet meer. Je hebt nu een skillbox. Twee middagen per week doe je oefeningen en dat wordt gemeten. Vroeger ging dat er heel autoritair aan toe. De trainer bepaalde of je bleef of niet. Dat doet er niet meer toe. De skillbox meet je techniek, kracht en snelheid. Dat zijn statistieken waar niemand omheen kan. Als je daar slecht in scoort dan speel je volgend seizoen echt niet meer voor Ajax.”

Hoe komt het dat bijvoorbeeld Surinaamse spelers wel doorbreken bij Ajax en Marokkanen niet?
“Ik denk dat het een mentale kwestie is. Ik zie heel vaak jongens op een gegeven moment op een drempel staan om prof te worden, of er net aan heeft mogen ruiken. Hij heeft dan een glansrijke carrière voor zich bij Ajax en het dan laat afweten. Dan denk ik bij mezelf dat Marokkaanse voetballers niet echt een sportmentaliteit hebben. Zulke jongens moet je dan begeleiden.”

Ze breken wel door bij andere clubs…
“Op een gegeven moment krabben ze zich achter de oren en ontstaat er een mentale omslag. Ik denk dat Ajax in dat geval een bijdrage geleverd aan de mentale weerbaarheid van deze jongens. Veel jongens leven niet als een prof. Wil je leven als een prof? Dan moet je ook echt leven als een prof. Cristiano Ronaldo bijvoorbeeld kan zoveel vrouwen krijgen als hij wil, maar hij leeft als een prof. Voor en na de training drukt hij 100 keer op. Hij let op zijn voeding. Denk je dat Marokkaanse voetballers letten op wat ze eten? Het heeft echt met de mentaliteit van deze jongens te maken.“

Het nieuwe beleid, onder leiding van Johan Cruijff, focust zich meer op het technische aspect. Merk je dit zelf als je de wedstrijden van Zakaria bezoekt?
“Ik kan dat niet zien en niet meten, maar ik denk het niet. Zakaria heeft al een aardige techniek, dus ik vraag me af of hij door de nieuwe lijn die ingezet is zijn techniek nog meer zal verbeteren.”

Zakaria:
“Jawel. Er wordt bijvoorbeeld goed gelet op je eerste aanname. Vroeger gebeurde dat wel eens maar ik merk dat het steeds minder gebeurt. Omdat we daar meer op trainen.”

Hoe kan Ajax ervoor zorgen dat de club meer Marokkaanse supporters trekt?
“Als je kijkt naar vak 410. Die supporter die op de trommel slaat, ja dat is gewoon een Marokkaan. In alle lagen, zelfs in vak 410 heb je Marokkanen. Als er op een gegeven moment meer Marokkaanse voetballers doorbreken bij Ajax, zullen Marokkaanse fans meer binding zullen krijgen met deze club.”