Said Ouaali

Interview door : Youssef Aghmir en Youssef Ghazouani - Gepubliceerd op : 10 Juli 2014
Amsterdam - Naast profvoetballers is het natuurlijk ook interessant om aan Marokkaanse ex-profvoetballers, zaakwaarnemers of trainers te vragen hoe het met ze gaat en te vragen hoe zij hun toekomst zien. Atlas-Lions redacteuren Youssef Aghmir en Youssef Ghazouani gingen recentelijk langs bij Said Ouaali, de broer van Simon Ouaali. Said Ouaali begon zijn trainerscarrière bij FC Lisse. Via FC Volendam belandde de Marokkaanse trainer uiteindelijk bij Ajax. De jeugdtrainer was in zijn eerste jaar bij Ajax coach van het A2 elftal. Dit seizoen was Ouaali coach van het B1 elftal van de Amsterdamse club. Volgend seizoen hanteert Ajax een nieuwe werkwijze die we ook bespreken met de jeugdtrainer van Ajax. Op het trainingscomplex werden we ontvangen door Ouaali, waar ook het interview heeft plaatsgevonden.


Said Ouaali: “Er zijn genoeg Marokkaanse spelers die momenteel bij Ajax spelen, zich goed ontwikkelen en een prima houding hebben. En daar ben ik heel blij mee.”

[pimg]http://atlas-lions.nl/style/default/said_ouaali_1.png[/pimg]


Kun je jezelf even in het kort voorstellen?
“ Mijn naam is Said Ouaali, geboren in Marokko en momenteel woonachtig in Amsterdam. Toen ik elf jaar was ben ik naar Nederland toe gekomen. Voor mijn komst naar Nederland wist ik niet wat voetbal was. Vanaf het moment dat ik in Nederland was, begon ik op straat te voetballen. Op straat leerde ik heel snel om mij aan te passen aan de Nederlandse cultuur en de taal. Voetbal gaat al van jongs af aan als een rode draad door mijn leven. Via een amateurvereniging vond ik voetbal steeds leuker. Ik deed niets anders. Uiteindelijk ben ik op latere leeftijd bij Ajax terechtgekomen. Via Ajax heb ik nog bij Haarlem (Eerste Divisie Betaald Voetbal) gevoetbald. Vanaf dat moment combineerde ik het voetbal met een CIOS-opleiding. Vervolgens moest ik tijdens de opleiding een keuzes maken voor bepaalde vakken. Ik koos voor voetbal en gehandicaptensport. Op het Cios heb ik dus ook mijn eerste trainersdiploma’s behaald. Niet snel daarna begon mijn trainerscarrière.”

Op welke leeftijd begon je bij een amateurclub met voetballen?
“Volgens mij vanaf mijn elfde. Vanaf het moment dat ik in Nederland aankwam.”

Voor welke amateurclub(s) kwam je allemaal uit?
“Ik heb alleen bij SV Diemen gespeeld. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar Ajax amateurs en vervolgens ging ik naar Haarlem.”

Op welke leeftijd ging je naar Ajax?
“Op mijn 22e maakte ik de overstap naar Ajax amateurs. We speelden toen in de Hoofdklasse. Een jaar later speelde ik Eerste divisie bij Haarlem.”

Kun je het debuut voor de Ajax amateurs en Haarlem nog herinneren?
“Ik ging van Diemen naar Ajax Zaterdag. Ik kwam in een hele grote groep. Ik kreeg te maken met spelers die al acht jaar in de Ajax opleiding zaten. Ik moest daarmee concurreren. Ik wist niet wat me te wachten stond. Maar uiteindelijk kon ik de concurrentie makkelijk aan. Dat kwam doordat ik veelzijdig was. Ik was tweebenig. Een typisch Marokkaanse voetballer. Dat was oké, waardoor je uiteindelijk ook een basisplek kreeg en waardoor ik op een gegeven moment ook naar Haarlem kon gaan.”

Op welke positie speelde je?
“Ik was tweebenig. Ik speelde voornamelijk rechts- of linksbuiten, of spits.”

U was docent op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Hoe kijkt u terug op deze periode?
“Uitstekend! Ook een heel belangrijk onderdeel in mijn ontwikkeling. Overigens doe ik het nog bewust twee ochtenden in de week. Ik vind het noodzakelijk dat je op alle fronten blijft ontwikkelen. Ik heb daar heel veel van geleerd. En daar profiteer ik nu van als persoon, maar ook als voetbaltrainer.“

In een interview met jou die op de website van Ajax staat, zeg jij over je periode bij Ajax: ‘’Ik was geen makkelijke speler voor mijn trainers. Achteraf heb ik bewondering voor de trainers die ik heb gehad. Ik was lastig beïnvloedbaar, koppig ook. Misschien had ik ook hogerop kunnen komen, maar ik wilde gewoon lekker spelen en vond het spelletje veel te belangrijk.’’ Heb je daar achteraf spijt van, of vindt je dat je alles uit je carrière hebt gehaald?
“Als je van tevoren alles wist, dan was alles makkelijk geweest. Ik was een aanvaller die veel handelde op intuïtie. Ik vond een actie belangrijker dan rendement. Dat is een beetje kenmerkend voor een straatvoetballer. Ik ben ook opgegroeid als straatvoetballer. Maar als je achteraf kijkt welke daden en handelingen ik allemaal verricht heb als speler en de keuzes die ik heb gemaakt, dan zou ik nu waarschijnlijke andere keuzes hebben gemaakt als ik het opnieuw mocht doen.”

Hoe bevalt het om coach bij Ajax te zijn?
“Ik moet zeggen dat de keuzes die ik tot nu in mijn carrière heb gemaakt allemaal goed zijn bevallen. Of het nou onderwijs is, of voetbalclub. Het bevalt me prima. Ook bij Ajax. Ik zit er nu drie jaar. Ik begon bij de A2, vorig seizoen de B1 en volgend jaar alle drie de teams. We gaan dan een andere werkwijze toepassen. Je werkt met talentvolle groepen. Dat is belangrijk. Je probeert een bijdrage te leveren in de ontwikkeling. Als je dagelijks bezig kan zijn met talentvolle jonge gasten, in een professionele organisatie, dan heb ik het wel getroffen.”

Wat houdt het precies in wat er aankomend seizoen bij Ajax gaat gebeuren wat werkwijze betreft?
“Je hebt straks drie teams en vijf coaches. Dat houdt in dat straks 1 coach zes weken bij de B1 is en vervolgens gaat deze coach voor zes weken door bij de A2 of A1. Een speler heeft om de zes weken een andere teamcoach.

Vind je het zelf ook prettig, of heb je liever één vast team waarmee je werkt voor een heel seizoen?
“Alle lof gaat naar Ajax omdat Ajax durft te experimenteren. Wij zien daar de voordelen van in. De praktijk zal uitwijzen of dat rendement heeft op de lange termijn of niet. Maar goed, het is een experiment met de hoop dat spelers zch nog sneller en beter gaan ontwikkelen. “

Hoe ben je terecht gekomen bij Ajax als jeugdcoach?
“Ik was trainer bij Volendam. Daar heb ik de A1 en het belofteteam getraind. Wim Jonk heeft mij op dat moment bij Volendam aangenomen. Daarvoor zat ik bij Lisse. Op een gegeven moment stond er hier een vacature open voor de A2, een team dat bepaalde aandachtspunten nodig heeft. Wim kende mijn achtergrond als onderwijzer. Hij vond dat ik geschikt was voor de functie. Ik heb daarna een gesprek gehad met Dennis Bergkamp en Wim Jonk en daarna hebben we besloten om samen te werken.”

[pimg]http://atlas-lions.nl/style/default/said_ouaali_2.png[/pimg]
Said Ouaali, samen met Atlas-Lions.nl redacteuren Youssef Aghmir en Youssef Ghazouani


Ajax is niet echt populair onder de Marokkaanse supporters. Waar denk je dat dit aan ligt? Of merk jij er weinig van?
“Nee, ik vind die stelling niet terecht. Ik merk er zelf niets van en de spelers hier zelf ook niet. Maar in het verleden heeft Ajax niet veel Marokkanen in het eerste elftal gehad. Dat zou wel een reden kunnen zijn waarom de mensen niet uitgesproken supporter zijn van de club.”

Vind je het ook zo jammer dat er weinig Marokkaanse spelers doorbreken bij Ajax?
“Natuurlijk vind ik het jammer. Als we het over de Marokkaanse voetballers hebben die bij Ajax hebben gespeeld, dan hebben we het over Oulida, Aissati, El Hamdaoui, Boukhari en Doufikar. Oulida heeft hier een opleiding gehad en die heeft het hier het langst volgehouden. Doufikar heeft volgens mij ook een opleiding gehad, maar hij heeft het kort volgehouden. De rest van de spelers waren allemaal aankopen. Waarom ze het niet hebben gehaald, of niet lang hebben vol gehouden weet ik niet. Ik heb ze niet van dichtbij meegemaakt. Wij zijn als organisatie bezig met de jeugdopleiding om spelers op te leiden. Of het nou een Marokkaan, Turk of Nederlander is. Wij kijken eerst naar de vaardigheid van een speler. Als het gedrag ook goed is, dan zal de speler zich vaak verder ontwikkelen. En als een speler zich ontwikkelt richting het eerste elftal, dan zal het ongetwijfeld een langdurig verblijf zijn. Anders houd het gewoon op. Ik hoop natuurlijk ook dat er een Marokkaanse speler doorbreekt. Of het nou Ajax, PSV of Feyenoord zich profileert als voorbeeldfunctie voor de rest, daar hoop ik ook op. Want dat hebben de Marokkaanse jongens wel nodig vind ik. Bijvoorbeeld in de tijd dat Rijkaard, Gullit en Vanenburg een voorbeeldfunctie hadden. Veel Surinaamse voetballers ontwikkelden zich heel snel in die periode. Ik denk dat de jongeren dat wel nodig hebben om vaak een goede keuze te maken.”

Welke Marokkaanse talenten heb jij de afgelopen twee jaar onder je hoede gehad?
“Ik heb bij de A2 en bij de B1 met een aantal Marokkaanse spelers gewerkt, waaronder een aantal talentvolle. Maar we praten nog steeds over jeugdspelers. Of ze allemaal straks het eerste gaan halen? Ik hoop het wel. Dat moet nog blijken. De eisen aan een jeugdspeler zijn totaal anders dan aan een speler van Jong Ajax of het eerste elftal. Maar er zijn genoeg Marokkaanse spelers die momenteel bij Ajax spelen en zich goed ontwikkelen, een prima houding hebben en daar ben ik heel blij mee.”

Ashraf El Mahdioui is daarvoor onlangs bekroond..
Ashraf is daar een voorbeeld van. Hij komt van een amateurclub en heeft zich in een paar maanden tijd door zijn leergierigheid, zijn gedrag en keihard werken, prima ontwikkeld. Vergeet niet dat hij een bepaalde aanleg heeft die hij meegekregen heeft en wij als trainers zijn daarmee aan de slag gegaan. Uiteindelijk doet hij het meeste zelf. Aanleg en talent die een speler meekrijgt is heel belangrijk. Omgeving is erg belangrijk. Wat doe jij met je vriendengroep en wat doet je familie met jou? Wat doet het allemaal met je? Hij blijft daar vrij stabiel in, waardoor hij zich volledig kan richten op het voetbal. Vandaar ook zijn snelle ontwikkeling en ik hoop ook dat hij zo doorgaat.”

Welke Marokkaans talenten binnen Ajax moeten we echt in de gaten houden?
“Ik hoop allemaal, zonder namen te noemen. De jeugdopleiding is toch anders dat het tweede of het eerste elftal. Ik zie voldoende spelers die zich prima ontwikkelen en talentvol zijn. Maar goed, ze moeten wel door bepaalde fases komen. Een C junior, wil niet zeggen dat hij een talent is in de B junioren en een B junior wil niet zeggen dat hij een talent is in de A junioren. We zijn wel zuinig op ze, maar nogmaals: zij zijn wel degene die het straks gaan bepalen.”

Welke geplande doelen heb je behaald in het trainersvak en welke nog niet?
“Ik heb tijdens mijn opleiding CIOS/Sportacademie mijn trainersdiploma’s gehaald. Ik heb een tijd geleden gezegd dat ik graag bij Ajax wilde werken. Ook heb ik tegen mezelf gezegd dat ik al mijn diploma’s moest halen. Dat is gerealiseerd. Ik heb top Amateurs getraind. Ik heb bij BVO clubs zoals Volendam en Ajax gewerkt. Afhankelijk hoe ik me daarbij voel, stel ik nieuwe doelen bij. Op dit moment ben ik hier aangenomen om samen met mijn collega’s het niveau van de jeugdopleiding naar een hoger plan te brengen. Daar ben ik nu mee bezig. Mocht ik na dit seizoen een nieuwe prikkel nodig hebben of een nieuwe ambitie ontstaan, dan zal ik dat kenbaar maken bij de club. Op dit moment ben ik bezig met de jeugdopleiding.“

Hoe gaat u om met tegenslagen?
“In ieder geval niet zoals ik als speler was. Niet temperamentvol. Nuchter en relativeren. Van waarom ontstaat deze teleurstelling en vervolgens daar een betekenis aan geven. Die betekenis is voor mij waardevol waardoor je heel snel tot de orde van de dag komt en verder gaat. Een teleurstelling heb je echt wel nodig om je te ontwikkelen. Nogmaals: Het is veel belangrijker wat voor betekenis je er aan geeft en niet meteen in een slachtofferrol gaat zitten. Volg je je emotie en je temperament of ga je over naar wat betekent dit en hoe is het ontstaan? Als je daar antwoorden op kunt geven dan is dat waardevol en anders niet.”

Volg je het Marokkaanse elftal, of niet echt?
“Niet intensief. Laatst heb ik wel een stukje gezien tegen Rusland. Helaas ontbreken ze tijdens het WK. Dat vind ik nog steeds jammer. Het Marokkaanse elftal dat actief was tijdens de WK dat in Mexico werd gehouden, maakte reclame voor het voetbal. Maar nu zie je het helaas op de achtergrond verschijnen. Ik denk dat Marokko wel individuele goede voetballers heeft. In een team functioneren, vraagt toch andere dingen. Ik vind het te magertjes voor zoveel goede voetballers in Europa en in Marokko om op de achtergrond te blijven. Het wordt tijd dat ze op de voorgrond treden, vind ik.”

Waar ligt het aan?
“Daar sta ik echt te ver van af. Ik kan alleen mijn mening vormen wat ik zelf op afstand meemaak met Marokkaanse voetballers in Europa, Nederland en als ik af en toe naar het Marokkaanse team kijk wat er allemaal gebeurt. Het heeft tijd nodig, maar het moet niet te lang duren. De voetballers zijn er. Als een voetballer zich ontwikkeld naar een bepaalde top, verandert je mentaliteit op een gegeven moment ook. Men moet realiseren dat als je met elkaar voetbalt, ook voor elkaar moet voetballen. Als je elkaars kracht gebruikt, dan geloof ik ook in rendement op lange termijn.”

Je hebt nu alle trainerspapieren op zak. Sta je in de toekomst open om als bondscoach aan de slag te gaan bij Marokko, of denk je dat je dat nooit zult gaan doen?
“Op dit moment ben ik met Ajax bezig. Ik vind op dit moment leren en beter worden belangrijker dan iets benoemen. Mocht zoiets in de toekomst op mijn pad komen, dan ga ik daar zeker over nadenken. Als ik een mening heb over het Marokkaanse voetbal, of over het voetbal in het algemeen, dan heb ik ook een mening hoe het beter moet waarschijnlijk. Ik ben hier bij Ajax opgeleid en ik ben opgegroeid met de Nederlandse school. Ik heb daardoor ook Europees leren denken. Ik weet wel dat ik zeker een bijdrage kan leveren aan zo een project.”

Zijn er ook Marokkaanse spelers waarvan u een groot fan van bent?
“Ik heb een periode Maher bij AZ gevolgd. Een periode dat hij nog in ontwikkeling was en nog in de schaduw stond. Toen zag je gewoon dat hij een aardige voetballer was om naar te kijken. Zijn overgang naar PSV stagneerde de ontwikkeling als het ware. Verder ben ik heel erg gecharmeerd van een aantal jeugdvoetballers binnen Ajax. Het zijn nog jeugdspelers. Ik zal zeker hun namen noemen als ze het eerste elftal halen.

Momenteel is het WK bezig. Van welke land ben jij een grote fan? Welke land heeft jou tot nu toe verrast?
“Tot nu toe heb ik alle wedstrijden gezien. We kunnen het met z’n allen hebben over de tweede helft van Nederland tegen Spanje, maar er zijn verschillende landen waarvan ik denk: Dat ziet er positief uit. Iran vond ik niet zo heel goed voetballen, maar ik gunde ze wel dat ene punt. Als je ziet wat voor beperkingen ze hebben, maar de manier hoe ze met elkaar aan het vechten en strijden waren: alle lof daarvoor!”

Wat vind je van de prestaties van je oudere broer Simon tot nu toe?
“Ik bewonder hem heel erg. Hij is, als je kijkt naar de prijzen die hij heeft behaald en de persoon die hij is, het tegenovergestelde van hoe ik ben. Ik bewonder hem heel erg voor wat hij gedaan heeft en waar hij vandaan komt. Hij is meer een producttrainer dan ik. Ik ben een procestrainer. Hij is niet alleen als trainer goed, maar ook als persoon. Hoe hij met mensen omgaat, dat is soms voor zijn spelers, maar ook voor zijn omgeving heel belangrijk. Ik verwacht ook dat hij succesvol zal blijven.”

Nog een laatste woord aan de bezoekers van Atlas-Lions.nl
“Dat ze in ieder geval vaste bezoekers moeten blijven. Dat ze goed nieuws en goede informatie voort moeten zetten en moeten verspreiden zodat jullie site groter kan worden.”