Anwar El Ghazi

Interview door : Youssef Aghmir en Youssef Ghazouani - Gepubliceerd op : 14 December 2014
Amsterdam - Anwar El Ghazi geldt dit seizoen als één van de smaakmakers bij landskampioen Ajax. De behendige vleugelaanvaller maakte dit seizoen zijn debuut in de A-selectie en heeft de harten veroverd van het Amsterdamse publiek. Reden genoeg voor Atlas-Lions.nl om eens op bezoek te gaan bij 'de Marokkaanse Ronaldo' en te vragen hoe de vleugelaanvaller is begonnen als voetballer, zijn gevoel bij de keuze tussen Nederland en Marokko en hoe hij zijn toekomst ziet.


El Ghazi: “Mijn gevoel zegt dat ik voor Marokko moet kiezen, maar mijn verstand zegt voor Nederland.”Op welke leeftijd ben je begonnen met voetballen?
Op 4.5 jarige leeftijd was ik begonnen met voetballen bij Barendrecht.

Ook gewoon als aanvaller?
Ja, als aanvaller. Meer als spits. Bij Barendrecht speelde ik graag als spits. Ik heb daar een paar jaar gevoetbald en toen ging ik naar Feyenoord.

Bij welke club ben je echt omgetoverd tot vleugelaanvaller?
Bij Spartaan ‘20, toen Tony Pengel mijn trainer was. Ik was eerst altijd spits, maar toen ik naar Spartaan ‘20 ging, begon ik in de C1 en daar werd ik een buitenspeler.

Tussendoor kwam je nog twee seizoenen uit voor Feyenoord. Hoe kijk je terug op deze periode?
Het was wel een goede periode. Ik heb veel wedstrijden gespeeld en heb ook veel geleerd. Ik was wel te speels in die tijd. Ik wilde alleen maar partijtjes spelen. De oefeningen nam ik niet serieus genoeg. Dat is de reden waarom ik werd weggestuurd.

Je hebt in 2012 de overstap gemaakt van Sparta naar Ajax. Waarom koos je ervoor om Sparta te verlaten?
Ajax was een nieuwe uitdaging. Een mooie uitdaging. Ik speelde bij Feyenoord, dus dit was een mooie mogelijkheid om weer omhoog te kijken. Ajax is een hele grote club. Voor mij de grootste club van Nederland. Daarom heb ik die keuze gemaakt.

Waren naast Ajax ook andere clubs geïnteresseerd in je?
Ja, er waren ook andere clubs geïnteresseerd in mij. Ik weet niet precies welke clubs, maar ik hoorde van mijn zaakwaarnemer dat er meerdere clubs interesse hadden. De beste keuze voor mij was Ajax. Ik wilde gewoon naar Ajax gaan.

Hoe verliep vorig seizoen de aanpassing in de A1 van Ajax?
In het begin was het wel moeilijk. Er werd strenger naar je gekeken. Ik was in het begin ook niet speelgerechtigd vanwege een issue met Sparta dat niet was afgerond. In het begin ging het wel moeizaam, want ik moest me ook aanpassen en mezelf hier ontwikkelen. Maar op een gegeven moment kreeg ik het spelletje door en ging het alleen maar beter en beter.

Op wat voor gebied merkte je dat je minder was toen je overkwam van Sparta naar Ajax?
Hier wordt veel strenger naar je gekeken. Ook in verdedigend opzicht. Je moest ook meeverdedigen, terwijl dat bij Sparta niet hoefde. Dus dat was wel een groot verschil tussen Sparta en Ajax.

Je bent dit seizoen definitief doorgebroken bij Ajax. Hoe heb je dat zelf ervaren?
Ja ,dat is wel mooi. Ik ben echt heel blij. Het is snel gegaan. Ik dacht eerst dat ik bij Jong Ajax moest starten, maar ik mocht meetrainen met het eerste. Ik deed het zo goed, dat ik mocht blijven bij het eerste elftal. Ik geniet er elke dag van.

Wat zijn je specifieke kwaliteiten?
Mijn specifieke kwaliteiten zijn snelheid en mijn actie 1 op 1. Dat zijn mijn beste kwaliteiten. Ik heb ook een goed schot en kan een goede voorzet geven.

Op welke positie kun je het beste uit de voeten?
Mijn beste positie waar ik het beste uit de voeten kan is rechtsbuiten en mijn tweede optie is linksbuiten.

Als spits niet meer?
Nee, dat ben ik een beetje verleerd. Ik ben de loopacties vergeten. Ik voel me ook niet fijn met een man in mijn rug.

Zijn er nog punten waarop je jezelf nog kunt verbeteren?
Ja zeker! Mijn linkerbeen moet beter. Ook het meeverdedigen moet nog veel beter. En lichamelijk wil ik gewoon topfit worden.

Wat zijn je persoonlijke doelstellingen van dit seizoen?
Mijn persoonlijke doelstellingen zijn om vaste basisspeler te worden. Constant blijven presteren. Veel doelpunten en assists geven voor Ajax en belangrijk zijn.

MAROKKO

Volg je het Marokkaanse elftal wel een beetje?
Ja, ik volg het zeker. Ik weet ook altijd wanneer ze spelen en tegen wie ze moeten spelen. Soms kijk ik wel naar ze.

Wie is je favoriete speler?
Dat is Oussama Assaidi. Dat is een speler waar ik veel naar kijk. Een mooie, technische speler. Hij heeft mooie en functionele acties. Dat is wat je nodig hebt in het veld.

Marokko wordt wellicht geschorst omdat ze de Afrika Cup niet willen organiseren. Wat is jou mening daarover?
Ik vind het belachelijk. Ik vind het slim van Marokko om het niet te organiseren. Het is eigenlijk ook logisch. In Afrika breekt Ebola uit, dan is het logisch van Marokko dat ze het daardoor niet verantwoord vinden om het toernooi organiseren. Ik vind het belachelijk dat ze die sancties erop leggen.

Ben je in het verleden wel eens benaderd door de Marokkaanse bond?
In het verleden niet, maar tegenwoordig wel. Mijn vader heeft met ze gesproken.

Hoe kijk je er zelf tegenop?
Ik wil gewoon met ze praten en kijken wat de mogelijkheden zijn. Kijken wat ze te zeggen hebben. Want ik ben er nog steeds niet over uit, maar dat zal vast de volgende vraag zijn. Kijk, ik ga het jullie eerlijk uitleggen. Ik zit nog echt over na te denken. Vroeger heb ik in een interview tegen jullie gezegd dat Marokko absoluut geen optie voor mij was, maar toen had ik nog nooit interviews gegeven. Ik had nog geen keuze gemaakt en dacht dat Marokko geen optie zou zijn. Ik was nog jong. Ik was 16 jaar toen ik dat zei. Ik had nooit verwacht dat ik bij Marokko zou kunnen spelen. Ik ben nu wel echt goed aan het nadenken. Die trots, dat ik echt een Marokkaan ben en dat ik voor Marokko kan spelen zit echt in mij. Als ik naar mijn trots ga kijken dan wil ik heel graag voor Marokko spelen, maar als ik naar mijn carrière ga kijken is het beter om voor Nederland te kiezen. De Afrika Cup is in januari. Dus Ajax zou mij dan ongeveer vijf weken missen. Dan is de kans er dat ik mijn basisplek kwijt raak. Stel je voor dat ik in-sha’Allah zo door blijf gaan en dat ik naar een mooie club kan gaan, dan gaat de club daar ook rekening mee houden. Dat heeft mijn zaakwaarnemer mij ook verteld. Een speler die actief is in de Afrika Cup willen ze liever niet hebben, terwijl ze ook andere spelers kunnen halen. Mijn gevoel zegt dat ik voor Marokko moet kiezen, maar mijn verstand zegt voor Nederland.

Binnen wat voor tijdperk zal je die keuze gaan maken?
Ja ik weet het echt niet. Wanneer het moment er is. Ik ben nog jong en heb Alhamdoelilah alle tijd om na te denken.

Stel je voor dat de Marokkaanse bondscoach Zaki je morgen belt en zegt dat hij je er volgende maand erbij wil hebben…
Dan moet ik wel snel een keuze gaan maken.

Er zijn ook spelers die zeggen ‘Nee doe maar niet. Ik kies niet voor Marokko.’
Nee, dat is bij mij absoluut niet het geval. Twee, drie jaar geleden zei ik dat wel. Het was toen een ander verhaal. Ik speelde bij Sparta. Eerst stond ik er niet voor open, maar nu voel ik wel die trots en als ik wordt benaderd en hoe ik ben opgevangen door mijn familie in Marokko. Dat heeft er ook mee te maken. Afgelopen zomer heeft me dat ook echt doen veranderen. Ik kreeg echt kippenvel. Ik had echt het gevoel dat dit mijn land is en ik wil graag voor mijn land spelen. Daardoor ben ik ook echt gaan twijfelen.

Ken je het volkslied al?
Een beetje. De tekst ken ik niet helemaal, maar het deuntje ken ik wel helemaal.

ALGEMEEN

Vanwaar kom je uit Marokko?
Ik kom uit Al Aaroui. Dat is vlakbij Nador.

Ga je vaak op vakantie naar Marokko?
Niet vaak. Meestal ga ik één keer in de twee a drie jaar. Maar nu wil ik wel vaker gaan, omdat ik nu wel de kans heb om te gaan. Dus ik wil in’sha’Allah in de zomer wel gaan. Even mijn familie weer opzoeken.

Kom je uit een echte voetbalfamilie?
Ja, mijn vader was een voetballer in Marokko geweest. Als ik de verhalen van mijn vader zijn vrienden hoor, dan was mijn vader een goede voetballer!

Wat doet Anwar in zijn vrije tijd?
Vrij weinig. Ik speel vaak FIFA. Maar ook genieten van mijn ouders en mijn zussen. Ik zie ze de laatste tijd vrij weinig. Ik ben vaak weg.

Zie je jezelf in de toekomst in de Marokkaanse competitie voetballen?
Alles is mogelijk. Ik durf geen nee te zeggen. Het is mogelijk. Als ik daar woon, waarom niet?

Waar zien we Anwar El Ghazi over vijf jaar in-sha’Allah?
Mijn realistische droom is misschien in Engeland of in Spanje voetballen. Ik hoop in’sha’Allah dat ik dat kan waarmaken. Maar mijn absolute droom is Real Madrid. Real Madrid is echt een club waar ik graag wil voetballen. Mijn gevoel bij Real Madrid is gewoon gruwelijk. De stadion, sfeer, supporters, verleden, Cristiano Ronaldo die daar speelt en die counter van hun. Ik ben gewoon een Madrileen.

Was dat de reden waarom je Sergio Busquets vorige keer een tik gaf?
Nee, dat was per ongeluk. Ik deed het echt niet expres. Op tv leek het alsof ik het expres deed. Ik wilde voor de bal gaan, maar toevallig kwam ik tegen hem aan, maar het was echt niet expres. Het was een wilde actie van mij.

Wat vond je van de wedstrijden tegen FC Barcelona?
Ik vond het echt mooi. Het was bijzonder om met Messi, Xavi en Neymar op het veld te staan.

Wat was het akkefietje tussen jou en Jordi Alba?
Ik weet het echt niet. Hij maakte een overtreding, maar hij vond het niet zo en toen kwam hij naar mij toe en riep hij de hele tijd ‘puta dit en puta dat'. Ja, dan scheld ik hem ook gewoon uit. Zo gaan die dingen.

Hoe is jouw samenwerking met Frank de Boer?
Ja, die is goed. Hij is tevreden en hij geeft me adviezen.

Met wie trek jij het meeste op hier bij Ajax?
Ja dat is verschillend. Meestal met jonge jongens. Ze zijn gelukkig allemaal aardig hier. Ik kan het met iedereen hier goed vinden.